Închide

Pandemia s-a terminat! PwC: principala îngrijorare a managerilor este securitatea cibernetică

Avatar
closeup photo of turned-on blue and white laptop computer

Fotografie de Philipp Katzenberger pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Aproape jumătate dintre directorii generali de la nivel global sunt foarte îngrijoraţi că un potenţial atac cibernetic le va submina atingerea obiectivelor financiare şi de dezvoltare în următoarele 12 luni, riscurile de securitate cibernetică devansând anul acesta situaţia sanitară şi volatilitatea macroeconomică, inclusiv inflaţia, şomajul şi fluctuaţia PIB, relevă rezultatele celei de-a 25-a ediţii a PwC CEO Survey 2022, citate de Agerpres.

Întrebaţi cum le pot impacta activitatea aceste riscuri, circa două treimi dintre directorii generali intervievaţi cred că le vor reduce vânzările de produse şi servicii, iar 56% că le vor afecta capacitatea de inovare. În acelaşi timp, 19% consideră că riscurile de securitate cibernetică îi pot împiedica să atragă finanţări, iar 17% că le vor afecta procesul de atragere şi retenţie a angajaţilor cheie.

Conform sursei citate, directorii generali din sectorul serviciilor financiare şi din cel de tehnologie, media şi telecomunicaţii sunt cei mai îngrijoraţi că riscurile de securitate cibernetică le pot ameninţa atingerea obiectivelor companiilor pe care le conduc în următoarele 12 luni şi le plasează pe primul loc în top.

În sectorul de sănătate, securitatea cibernetică ocupă locul secund pe lista preocupărilor, după criza globală de sănătate.

“Este interesant însă faptul că directorii executivi din sectoarele de producţie şi de consum au afişat niveluri mai scăzute de îngrijorare cu privire la riscurile cibernetice (locul trei), în ciuda volumului ridicat de atacuri din aceste sectoare”, susţin autorii cercetării.

Rezultatele sondajului subliniază încă o dată intensificarea şi agresivitatea atacurilor cibernetice din ultimii doi ani de pandemie, care au generat pierderi exponenţial mai mari pentru companii decât în trecut.

“Ca reacţie la răspunsurile la COVID-19 şi la schimbările comportamentale ulterioare, multe organizaţii au comprimat ani de transformare digitală în doar câteva luni, ceea ce le-a modificat profilul de risc în materie de securitate cibernetică. Hackerii nu au pierdut timpul, exploatând la maximum vectorii noi de atac care au apărut odată cu creşterea numărului de conexiuni, dispozitive, aplicaţii şi date. Cel puţin jumătate dintre organizaţii la nivel global au raportat că au fost ‘lovite’ de programe malware prin actualizări de software, atacuri asupra lanţului de aprovizionare cu software şi compromiterea e-mailurilor de afaceri”, arată cercetarea.

De asemenea, cererile de ransomware – şi plăţile – sunt în creştere. Rezultatele sondajului arată că atacatorii cer de obicei o sumă pentru a furniza o cheie digitală pentru a debloca fişierele şi serverele pe care le-au criptat şi o răscumpărare separată pentru a nu distribui datele pe care le-au furat. În 2020, cea mai mare răscumpărare se dublase faţă de anul anterior, ajungând la 10 milioane de dolari, record doborât rapid în martie 2021, când a ajuns 40 de milioane de dolari.

În aceste condiţii, conform cercetării, este esenţial ca obiectivele de afaceri să includă şi strategii de securitate cibernetică, iar unele organizaţii au început să dezvolte proiecte de “companii securizate”.

“Acestea se concentrează pe stabilirea securităţii şi a confidenţialităţii ca obiective esenţiale operaţionale şi de afaceri, pe angajarea unui responsabil principal cu securitatea informaţiilor, pe împuternicirea acestei persoane pentru a crea echipe interfuncţionale, pe includerea securităţii cibernetice în alte decizii cheie, cum ar fi achiziţiile şi lansările de produse şi pe reducerea complexităţii prin măsuri precum consolidarea furnizorilor, pentru a minimiza vulnerabilităţile”, susţin autorii sondajului.

scroll to top