Închide

Pansament pentru dureroasa criză a semiconductorilor: Intel va investi 80 de mld. € în Europa

Avatar
chip, spare part, computer

Fotografie de Plagiator pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul american din industria electronică și electrotehnică Intel a anunțat că ar urma să investească în Europa până la 80 de miliarde de euro în următorul deceniu, în încercarea de a-și crește capacitatea de producție a semiconductorilor pe piața europeană. Una dintre investiții va fi o fabrică de semiconductori pe care o va deschide în Irlanda pentru producția de chip-uri dedicate industriei de automobile, scrie Euractiv.com, citând agenția Reuters.

CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, a vorbit despre acest subiect în cadrul Salonului Auto IAA de la München. El a mai spus că Intel va anunța locațiile a două mari fabrici europene noi concentrate pe producția de semiconductori până la sfârșitul acestui an.

Comentatorii speculează cu privire la posibile locuri în care ar putea fi instalate noile fabrici, Germania și Franța fiind văzute țările aflate în prima linie. Polonia este, la rândul său, luată în calcul, dat fiind faptul că Intel are o prezență solidă în această țară.

CEO-ul companiei a declarat că obiectivul este ”un proiect total de 80 miliarde EUR pe parcursul următorului deceniu, acesta fiind gândit ca un catalizator pentru industria semiconductoarelor și pentru întreaga industrie tehnologică, în general”.

Intel este cel mai mare producător de procesoare pentru PC-uri și centre de date. În luna martie, când amploarea crizei semiconductorilor era încă neclară, reprezentanții companiei au anunțat că intenționează să își deschidă producția de chip-uri pentru utilizarea terților, după ce anterior întreaga producție era folosită în facilitățile proprii.

În luna aprilie, Gelsinger a declarat pentru agenția Reuters, că Intel ar dori să înceapă producția de semiconductori pentru industria de automobile în termen de șase până la nouă luni, pentru a ajuta la atenuarea penuriei care a perturbat producția de vehicule din întreaga lume.

”Mașinile devin computere cu anvelope. Ei au nevoie de noi și noi avem nevoie de ei. În final, scopul este acela de a crea un centru de inovație în Europa, pentru Europa”, spunea Gelsinger în interviul citat.

”Intel Foundry Services Accelerator” urmărește să ajute producătorii de automobile să învețe să producă cipuri folosind ceea ce Intel numește tehnologia sa de fabricare a cipurilor ”Intel 16” și ulterior să treacă la tehnologiile ”Intel 3” și ”Intel 18A”.

Aceste procese de fabricație ar fi mult mai avansate decât majoritatea proceselor utilizate în prezent în industria auto.

Potrivit Intel, aproape 100 de producători auto și furnizori importanți – printre care BMW, Volkswagen, Daimler și Bosch – și-au exprimat sprijinul pentru programele companiei americane.

Gelsinger a mai spus că Intel și-ar dori ca UE să angajeze ajutoare de stat pentru programul de investiții propus de companie pe piața europeană.

Potrivit strategiei companiei, producătorii de automobile reprezintă o prioritate strategică majoră, fapt confirmat de Pat Gelsinger, care a spus că, până în 2030, semiconductorii vor reprezenta 20% din costul de producție al automobilelor, o creștere de cinci ori față de ponderea pe care o reprezentau la nivelul anului 2019 – 4%.

scroll to top