Închide

Papa Francisc vrea să le dea femeilor mai multe funcţii: vor participa la numirea episcopilor

Avatar
Papa Francisc

foto: rtv.ro

Timp de citire: < 1 minut

Papa Francisc a declarat că doreşte să acorde femeilor mai multe funcţii la nivel înalt în Sfântul Scaun şi a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi două femei într-un comitet al Vaticanului, anterior format numai din bărbaţi, care îl ajută să aleagă episcopii din Congregația pentru Episcopi.

”Sunt deschis să ofer femeilor o oportunitate”, a declarat Papa Francisc în cadrul unui interviu în care  a discutat, printre altele, despre noua Constituţie pentru administraţia centrală, cunoscută sub numele de Curia.

El a menţionat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în funcţia de guvernator al Vaticanului, numind-o pe sora Raffaella Petrini în cea mai înaltă funcţie deţinută de o femeie în cel mai mic stat din lume.

”Două femei vor fi numite pentru prima dată în comitetul care alege episcopii în Congregaţia pentru Episcopi”, a spus el, citat de news.ro.

Decizia, care nu a fost anunţată oficial, este extrem de semnificativă, deoarece femeile vor avea, pentru prima dată, un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii, care sunt toţi bărbaţi.

”În acest fel, lucrurile se deschid puţin”, a subliniat Suveranul Pontif.

Papa Francis nu a oferit numele femeilor la care a făcut referire şi nu a spus când va fi anunţată oficial numirea lor.

Membrii comitetului, care în prezent este alcătuit din cardinali, episcopi şi preoţi, se întâlnesc de obicei de două ori pe lună la Roma.

O nouă constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun, care a intrat în vigoare luna trecută, permite oricărui catolic botezat, inclusiv bărbaţi şi femei laice, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.

scroll to top