Închide

Paradis (verde) în destrămare: Clujul renunță la reîncărcărea gratuită a mașinilor la stațiile publice

Avatar
City at sunset

Fotografie de Tamas Pap pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Politicile verzi sunt extrem de costisitoare, arată Serviciul Public pentru Administrarea Parcărilor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Instituția propune ca proprietarii de mașini electrice din oraș să plătească încărcarea mașinilor electrice la stațiile publice, serviciu care a fost introdus în urmă cu cinci ani cu titlu gratuit, pentru a stimula tranziția mobilității urbane la electrificare. Totuși, reîncărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice va rămâne gratuită.

Dacă în 2019 în Cluj erau două stații de încărcare pentru care se plătea costuri cu energia peste 2000 de lei, în prezent în oraș funcționează 22 de stații de încărcare care au generat costuri de peste 1 milion de lei în 2022, potrivit datelor obținute de publicația locală Actual de Cluj, de la Primărie.

Mai mult, arată Serviciul Parcări, instabilitatea prețului de piață al energiei și propunerile la nivel național de reducere a cosmumului de către autoritățile publice, dictează renunțarea la politica publică instituită în 2018 la Cluj, odată cu primele 2 stații de încărcare pentru vehicule electrice amenjate în Cluj-Napoca.

”Datorită costurilor ridicate cu energia electrică, instabilitatea prețului de pe piață a acesteia și a propunerilor de reducere a consumului, se impune achitarea serviciilor de reîncărcare de către utilizatorii stațiilor de reîncărcare electrică, cu excepția stațiilor destinate bicicletelor/trotinetelor pentru care reîncărcare va fi realizată gratuit, plata energiei electrice consumate fiind achitată de către Serviciul Public de interes local pentru administrarea parcărilor ca modalitate de încurajare a utilizării mijloacelor alternative de deplasare nepoluante”, arată Serviciul Parcări al Primăriei.

Administrația locală a pus în consultare publică un proiect de hotărâre pentru modificarea prevederilor legale în vigoare, în așa fel încât proprietarii de mașini electrice să plătească serviciile de încărcare de la stațiile publice din Cluj-Napoca.

Etapa consultării publice are loc în perioada 19 octombrie – 3 noiembrie 2023 timp în care oricine poate face observații cu privire la propunere. După etapa de consultare, proiectul va ajunge pe masa Consiliului Local, pentru votul de intrare în vigoare.

Până acum, aceștia plăteau doar tariful pentru ocuparea parcării, nu și costurile energiei electrice. De acum, urmează să plătească dacă doresc să își încace mașinile de la stațiile de pe domeniul public:

”… se impune introducerea unui tarif de reîncărcare calculat pe baza prețului energiei electrice contractat/plafonat (cu TVA inclus), a costului mentenanței platformei de plăți (cu TVA inclus) și a costului pentru mentenanța stațiilor de reîncărcare (cu TVA inclus), conform contractelor în vigoare care să permită adaptarea acestuia la fluctuațiile pieței de energie, respectiv la evidențierea tuturor elementelor de cost ce intră în componența tarifului, în cazul în care acestea se vor modifica, ținând cont că fac obiectul unor proceduri de achiziție publică”, a mai arătat Serviciul Primăriei.

Primăria va plătit în continuare energia utilizată la stațiile de încărcare pentru bicicletele și trotinetele electrice, a mai arătat Serviciul de Parcări.

În 2023, deja s-a făcut o rectificare bugetară la finalul lunii august prin care s-au suplimentat costurile cu încălzirea și energia ale Serviciului de Parcări. În bugetul pe 2023, s-au prevăzut 2,5 milioane lei pentru costurile cu energia electrică, iar la rectificare din luna august s-a suplimentat suma pentru încălzit și iluminat la peste 5,7 milioane lei. Doar până în luna iulie s-a plătit pentru energia electrică consumată suma de 2.769.085 lei.

Consumul a crescut în fiecare an, a arătat Serviciul Parcări:

  • 2018 – 2 stații, consum de 3970 kWh la tariful de 2119,03 lei;
  • 2019 – 2 stații, consum de 47701 kWh la tariful de 30298 lei;
  • 2020 – 4 stații de reîncărcare, consum de 96132 kWh la tariful de 60477 lei;
  • 2021 – 18 stații de reîncărcare, consum de 281144 kWh la tariful de 191.954 lei;
  • 2022 – 22 de stații de reîncărcare, consum de 760971 kWh la tariful de 1.036.648 lei (în condițiile în care suma prevăzută în buget a fost de 750.000 lei).

”Deocamdată nu a fost stabilit tariful pe care îl vor plătit proprietarii de mașini electrice care își vor încărca vehiculele la stațiile publice din Cluj-Napoca ci doar modalitatea de calcul. Urmează ca acestea tarife să fie stabilite și aprobate de către Consiliul Local”, a arătat Biroul Mass media al Primăriei pentru Actualdecluj.ro.

Deja, se pare că Primăria a început să reducă consumul de la acestea stații, cu trecerea multora dintre ele în revizie. La ultima ședință de Consiliul Local din 17 octombrie, un consilier local atrăgea atenția că foarte multe stații de reîncărcare pentru vehicule electrice din Cluj-Napoca nu sunt funcționale și cerea Primăriei să ia măsuri.

Potrivit Primăriei Cluj, anul acesta, în luna iunie, erau în evidențele instituției 4976 de vehicule electrice și 1509 de vehicule hibride.

scroll to top