Paradox la bursă: Intel anunță cele mai mari pierderi din istoria sa, dar acțiunile cresc puternic

, , , ,
Autor:    -  
Intel Core, Laptop, Intel, Motherboard, Computer, Technology, Electronic, Hardware, PC, Minimal, Grey, Blue, Sky, Workspace, Work, Business, Office, HQ Background Images, Hardware, Work, Workfromhome, Tech, HD Computer Wallpapers, HD Phone Wallpapers, Technology, Digital, Desk, HD Laptop Wallpapers, Gadgets, Computer, HD Black Wallpapers, HD Art, Core, Quad, Octa
Fotografie de BoliviaInteligente pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Gigantul american al producției de procesoare Intel a anunțat cea mai mare pierdere trimestrială din istoria de 56 de ani a companiei, în valoare de 16 miliarde dolari. Totuși, perspectivele pozitive anunțate pentru următoarea perioadă i-au convins pe investitorii de pe Wall Street, iar titlurile companiei s-au apreciat cu până la 15% în primele ore de tranzacționare.

Compania se află de câțiva ani în criză, iar în această perioadă desfășoară un amplu proces de restructurare prin care vrea să reducă mult cheltuielile și va renunța la 16.500 de angajați.

Pierderile nete ale Intel din al treilea trimestru al anului au depășit 16 miliarde dolari, principalele cauze fiind deprecierea unor active și din costurilor mari cu restructurarea, transmite compania, citată de Yahoo Finance.

Deși este evident că pierderile nu au fost nici pe departe pe placul conducerii sau al investitorilor, veniturile companiei în același trimestru au ajuns la 13,3 miliarde de dolari, în partea superioară a intervalului de previziuni, în creștere cu 4% față de trimestrul trecut, deși încă în scădere cu 6% față de trimestrul similar al anului trecut.

Șefii de la Intel se așteaptă ca gigantul să continue să își revină în trimestrul al patrulea, prognozând venituri între 13,3 și 14,3 miliarde dolari – un declin cu între 7,14 și 13,6% față de perioada similară a anului precedent. În ciuda acestui fapt, perspectiva unui alt trimestru stabil spre pozitiv, de creștere secvențială a veniturilor, a fost suficientă pentru ca titlurile companiei să crească puternic la burse, cu până la 15% în primele ore de după anunț.

Pusă în context, vestea aprecierii titlurilor Intel nu este atât de entuziasmantă.

Acțiunile companiei au scăzut cu 60% de când Pat Gelsinger a preluat funcția de director executiv, în februarie 2021, și, potrivit The New York Times, s-a tot vorbit în ultimele luni despre două lucruri care păreau de neînchipuit în perioada de glorie a companiei:

  • Intel să fie preluată de o altă companie sau
  • Intel să se scindeze în două entități: una de producție procesoare și alta de design.

Declinul Intel s-a produs din cauza unor decizii complet neinspirate ale șefilor companiei, iar Intel ”a pierdut trenul” în domeniul procesoarelor pentru AI, unde Nvidia a strălucit în ultimii trei ani.

Intel a decăzut enorm în ultimii ani, capitalizarea sa a ajuns în jurul a 100 de miliarde dolari, de câteva zeci de ori sub cea a Nvidia, companie care mulți ani a fost sub Intel în ce privește capitalizarea de piață.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!