”Pare o țară care se scurge toată” | Cum sabotează România obiectivele climatice globale?
Metanul, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră, se scurge în atmosferă fără încetare în marginea cea mai estică a Uniunii Europene. ”Părea că toate puțurile din România au scurgeri” – sunt cuvintele lui James Turitto, de la organizația non-profit Clean Air Task Force, care umblă prin toată Europa cu o cameră cu infraroșu, capabilă să descopere scăpările de metan, un gaz incolor și inodor care altfel ar rămâne nedetectat, scrie Bloomberg.
Șuvoaie invizibile de metan sunt scăpate necontenit în România, din câmpurile petroliere, din conductele de gaz, din containerele de depozitare ruginite, ba chiar dintr-un puț abandonat, lângă care a apărut un loc de joacă pentru copii.
Sarcina de a găsi sursele de scurgere a gazului, de peste 80 de ori mai periculos din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră decât dioxidul de carbon, îi revine lui James Turitto, care a descoperit peste 70 de cazuri de scurgeri de metan, folosind acea cameră video specială cu infraroșu, capabilă să detecteze gazul inodor ajuns în atmosferă.
”Părea că toate puțurile din România au scurgeri, o țară care se scurge toată. Am găsit o grămadă de containere ruginite. Mi-a fost imposibil să documentez chiar toate scurgerile de metan”, spune Turitto, care umblă prin toată Europa cu camera de 100.000 de euro după el, pentru a depista eliberările accidentale de gaz în atmosferă.
Omniprezența scurgerilor de metan care provin în țara care reprezintă unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze din UE evidențiază o uriașă provocare pentru factorii de decizie la nivel european, care încearcă să stabilească obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990, până la sfârșitul actualului deceniu.
Metanul este cel mai mare factor care contribuie la încălzirea globală, după CO₂, dar până reglementările din Europa în ceea ce privește emisiile de metan sunt insuficiente, situația fiind, în mare măsură, ignorată. Deși blocul comunitar a propus recent un pachet complex de politici pentru decarbonizarea economiei, nu au fost adoptate și nici propuse reglementări cuprinzătoare pentru a combate scurgerile de metan.
”Literalmente. problema asta a scăpat under the radar. Dacă UE vrea cu adevărat să promoveze orice fel de politică serioasă în acest sens, atunci trebuie să depună eforturi pentru a contracara scurgerile de metan din propria sa curte”, spune Antoine Vagneur-Jones, analist la grupul de cercetare BloombergNEF.
Deocamdată, UE nu se confruntă pe scară largă cu scurgeri masive de metan, detectate prin imagini din satelit în numeroase țări ale lumii, din Kazahstan până în Australia.
În ultimii doi ani, acele șuvoaie de dimensiuni apreciabile – de obicei cu rate de emisii mai mari de 5 tone pe oră – au fost observate doar în puțin peste 10 situații în Europa, comparativ cu peste 2.000 la nivel global, potrivit estimărilor companiei de geoanalitică Kayrros SAS. Majoritatea scurgerilor din Europa fuseseră legate de producția de cărbune din Polonia.
Pic cu pic se face strop
Totuși, așa-numiții ”superemitenți” – adică aceste scurgeri masive, dintr-o singură sursă identificabilă cu precizie – reprezintă doar aproximativ 10% până la 15% din poluarea totală cu metan din industria gazelor și petrolului, potrivit datelor celor de la Kayrros. Restul provine din surse mai mici și mai multe.
Specialiștii susțin că stoparea atât a scurgerilor mici, cât și a celor mai mari, reprezintă una dintre cele mai ieftine și mai simple modalități de a încetini creșterea temperaturilor globale. În unele situații, aceasta se poate realiza pur și simplu prin oprirea evacuărilor intenționate ale excesului de gaz metan în timpul producției de petrol, gaz și cărbune. În altele, presupune modernizarea conductelor și a stațiilor de comprimare, pentru a reduce emisiile accidentale.
În sectorul energetic, metanul este emis intenționat – prin aerisire – şi accidental – de la situri precum rezervoarele de stocare a gazului, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), staţiile de comprimare a gazelor naturale, prin conducte sau pe la stațiile de procesare a petrolului și a gazelor.
Turitto spune că experiența sa din România arată cât de simplă ar putea să fie rezolvarea problemei, dacă firmele din domeniu ar fi dispuse să facă acest lucru.
De exemplu, după ce avertizat cu privire la o scurgere dintr-o conductă aflată la 75 de kilometri vest de București, inginerii de la compania de care aparținea conducta au ajuns rapid pentru a remedia problema.
Mai mult, dincolo de efectul asupra mediului, companiile ar avea încă un motiv pentru a opri scurgerile. Având în vedere că prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în această vară spre niveluri record, fiecare moleculă de metan ar putea însemna mai mult profit pentru companiile care operează instalațiile și conductele, mai spune Turitto.
Oile negre din industria românească de petrol și gaze
Cele mai mult dintre locurile în care Turitto a detectat metan sunt deținute de OMV Petrom SA, companie controlată de gigantul austriac OMV AG. Filmările pe care le-a realizat cu camera cu infraroșu arată o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. Alte filmări înfățișează containere de stocare ruginite și găurite, scăpările de gaze fiind lesne de înțeles. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că OMV Petrom SA a început să investigheze locațiile evidențiate de filmările lui Turitto și că va lua măsurile adecvate.
De asemenea, Turitto a detectat metan la unele locații operate de companii precum Transgaz SA Mediaș, Oscar Downstream SRL, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești.
Reprezentanții Conpet au declarat că testele efectuate de specialiștii companiei nu au evidențiat nicio degajare de metan care să depășească limitele legale și, mai mult, că Turitto a încălcat legea prin faptul că a intrat în zona în care se află conductele operate de companie.
Cei de la Amromco Energy au declarat că metanul respectiv nu provine din instalația de gaz a companiei, cel puțin după identificarea locului pe baza coordonatelor GPS furnizate de Turitto.
În ce privește compania Transgaz, reprezentanții acesteia au cerut un răgaz suplimentar pentru a răspunde la întrebările privitoare la scurgerile de metan, din cauza complexității informațiilor cerute.
Oscar Downstream nu a răspuns nimic.
Agenția pentru Protecția Mediului a anunțat că a investighează situațiile și companiile în legătură cu care a fost înștiințată.
Bomba fără chip
Scurgeri de metan au apărut și în apropierea cartierelor rezidențiale.
La Câmpina, camera lui Turitto a filmat gaze care se ridicau din două puțuri aflate chiar lângă un loc de joacă pentru copii, în apropierea unui bloc de locuințe.
Deși metanul, în cantități mici, nu este toxic pentru oameni, alte gaze asociate cu producția de petrol și gaze, cum ar fi hidrogenul sulfurat, pot avea efecte periculoase. Turitto spune că se simțea mirosul gazului în zona cu pricina, însă un locuitor din blocul din apropiere i-a spus liniștit că zona mirosea mereu așa.
Timpul nu mai are răbdare cu oamenii
Camera utilizată de Turitto ilustrează mai multe tipuri de substanțe gazoase pe o anumită gamă de lungimi de undă, iar pe filmările rezultate acestea sunt colorate diferit. Doi experți tehnici care au analizat filmările au spus că o parte covârșitoare a gazelor detectate de el o reprezintă, cel mai probabil, metanul. De altfel, aceeași tehnologie cu infraroșu este utilizată în industria de petrol și gaze pentru detectarea scurgerilor în cadrul operațiunile lor industriale.
“Emisiile de hidrocarburi, inclusiv cele de metan, sunt evidente din videoclipurile prezentate. Cu siguranță, conductele, capetele de sondă și orificiile de aerisire emit o cantitate semnificativă de metan care contribuie în mod absolut direct la schimbările climatice”, a declarat Tim Doty, președintele companiei texane TCHD Consulting LLC, unul dintre experții care au analizat o parte din filmări.
Cursa de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv a celor de metan, este în plină desfășurare, cu atât mai mult cu cât un număr tot mai mare de evenimente meteorologice extreme evidențiază pericolele schimbărilor climatice în viața de zi cu zi a fiecărui locuitor al planetei.
Inundațiile și incendiile devastatoare s-au manifestat în această vară în toată Europa, în condițiile în care temperaturile medii globale au crescut cu doar 1,2 grade Celsius față de nivelurile pre-industriale. Discuțiile fundamentale despre climă, care vor avea loc în marja summit-ului COP26 de la Glasgow, din luna noiembrie, vor avea darul de a stabili dacă oamenii vor avea vreo șansă să mențină creșterea temperaturilor medii globale la 1,5 grade Celsius.
Se așteaptă ca factorii de decizie la nivel european să propună cât mai curând reglementări care să oblige companiile din industria de profil să își monitorizeze și să raporteze emisiile de metan, precum și să îmbunătățească operațiunile de detectare și repararea scurgerilor identificate.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că noile măsuri pe care UE le va lua vor acoperi atât scurgerile intenționate, cât și pe cele neintenționate din sectorul energetic, iar propunerile vor viza o acțiune similară la nivel internațional.
”Ne apropiem de niște momente și puncte critice în ceea ce privește schimbările din sistemul climatic, iar pe unele dintre acestea nu ne mai permitem să le depășim. Dacă tot ce vom face în continuare este să încercăm să punem stavilă emisiilor de CO₂, atunci vom trece în mare trombă de aceste puncte critice, iar clima va fi modificată realmente ireversibil”, a declarat Jonathan Banks, șeful diviziei de metan din cadrul organizației Clean Air Task Force.