Închide

Parlamentarii nu mai pot de grija noastră: ne trimit în vacanță cu ocazia zilei de naștere

Avatar
Man in white crew neck t shirt sitting by the table with cake

Fotografie de cottonbro studio pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

19 senatori senatori liberali și unul social-democrat au depus la Parlament un proiect prin care propun ca salariații să primească o zi liberă plătită cu ocazia zilei de naştere, oferindu-le astfel ”posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate”, transmite Agerpres.

Propunerea legislativă completează în acest sens art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.

Potrivit proiectului, “persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naştere”.

“Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

De asemenea, aceştia menţionează că faptul că salariatul va şti că va avea o zi liberă de ziua lui de naştere îi va oferi acestuia “posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate” şi astfel “se va contribui la încasările, din taxe şi impozite, la bugetul de stat ori local”.

“Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai apreciat iniţiatorii.

Potrivit datelor citate de inițiatorii propunerii, angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Biroul European de Statistică – Eurostat.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

scroll to top