Închide

Păruială la TV: Clever Media (Prima TV) cere la CNA desființarea rivalilor de la Realitatea Plus

Avatar
fist, to war, fight

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Compania Clever Media Network (CMN) cere Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să retragă licenţa postului de știri Realitatea Plus, după ce în ediția din 22 noiembrie a emisiunii ”Culisele statului paralel”, moderată de Anca Alexandrescu, au fost aduse acuzaţii grave, cu prejudicii de imagine, firmei şi acţionarilor CMN, potrivit unui comunicat al companiei.

”Ținând cont de repetatele abateri, de multiplele sancțiuni și de felul în care postul Realitatea Plus înțelege să-și desfășoare misiunea de a informa publicul și de a respecta drepturile celor pe care-i acuză, firma Clever Media Network (CMN) solicită public CNA retragerea licenței audiovizuale și suspendarea emisiei postului Realitatea Plus pentru acuzațiile fără dovezi făcute în emisiunea Culisele statului paralel din 22 noiembrie orele 18:00 – 19:30”, scrie compania CMN în comunicatul citat.

Ca atare, compania, controlată de Adrian Tomșa

”… cere în mod public public CNA să-şi exercite atribuţiile de garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale si să retragă licenţa audiovizuală/să suspende emisia postului Realitatea Plus.”

De unde a plecat păruiala?

Scandalul a plecat de la anunțul grupului elen OTE făcut la bursa de la Atena potrivit căruia a negociat și a semnat un memorandum cu Quantum Projects Group, controlat de tot Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, pentru vânzarea integrală a Telekom Mobile România.

”În acest context, OTE a purtat negocieri cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, cu privire la interesul acestuia din urmă de a achiziționa TKRM. Părțile au semnat un Memorandum de înțelegere, pentru a facilita acest proces și l-au depus spre aprobare la autoritățile române competente”, se precizează în anunțul OTE.

Documentația privind achiziția Telekom Mobile România de către Quantum Projects a ajuns la Consiliul Concurenței, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, declarând zilele trecute pentru HotNews că tranzacția va fi analizată și din punctul de vedere al securității statului, o decizie urmând a fi luată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Spicuiri din emisiune

Publicația Pagina de Media prezintă câteva fragmente din emisiunea Ancăi Alexandrescu din emisiunea de miercuri, 22 noiembrie.

La începutul emisiunii, Anca Alexandrescu a anunţat că va prelua o anchetă făcută de jurnalistul clujean Liviu Alexa. Înainte de a difuza materialul preluat de la Alexa, Anca Alexandrescu a vorbit despre ”nişte băieţi deştepţi, care în ultimii ani au dezvoltat ei aşa o reţea de cablu, întâi, după aia au cumpărat televiziune după televiziune”.

  • ”Din ancheta asta o să vedeţi că, băieţii ăştia, zilele astea pun mâna pe Telekom, ştiţi, este compania aceea de telefonie, care a fost cumpărată de fostul Romtelecom.”
  • ”Din ancheta asta reiese că au nişte bani foarte mulţi, care au legătură cu Viktor Orban de prin Ungaria, poate au legătură şi cu ruşii, nu ştiu. Datorii multe, rostogoliri la bancă, nişte sume uriaşe.”
  • ”Băieţii ăştia par a fi nişte milionari fără chip, dar în seara aceasta o sa vi-i arătăm datorită jurnalistului Liviu Alexa, care a făcut o anchetă extraordinară. (…) nişte băieţi deştepţi, care dau în aceste zile o mare lovitură.”

Burtiere:

  • ”Jaful din Telecomunicaţii, cum s-a orchestrat totul”
  • ”Acuzaţii dure: cuplul Teszari-Tomşa vrea monopol în Telekom”
  • ”Miza monopolului în Telecomunicaţii, de unde vin banii”

Textul integral al comunicatului Clever Media Network:

”Ţinând cont de repetatele abateri, de multiplele sancţiuni şi de felul în care postul Realitatea Plus înţelege să-şi desfăşoare misiunea de a informa publicul şi de a respecta drepturile celor pe care-i acuză, firma Clever Media Network (CMN) solicită public CNA retragerea licenţei audiovizuale şi suspendarea emisiei postului Realitatea Plus pentru acuzaţiile fără dovezi făcute în emisiunea Culisele statului paralel din 22 noiembrie orele 18:00 – 19:30.

În timpul acestei emisiuni, fără a cere un punct de vedere, fără a verifica acuzaţiile şi fără a prezenta vreo dovadă, realizatoarea şi invitaţii din platou au adus grave acuzaţii, cu prejudicii de imagine, firmei şi acţionarilor CMN.

Timp de aproape 90 de minute s-au derulat pe ecran acuzaţii extrem de grave, unele penale, fără să fie prezentată măcar o singură dovadă, toate fiind minciuni şi calomnii. CMN respinge aceste acuzaţii, considerându-se grav prejudiciată de toţi cei care au făcut afirmaţii fără dovezi şi fără acoperire în timpul emisiunii.

Faptul că o tranzacţie legală, încheiată între două entităţi private, dintre care una este din grupul nostru, ajunge să fie obiectul unor acuzaţii halucinante, nereale şi fără vreo bază reală, reprezintă un lucru extrem de grav pentru mediul de business din România, pentru cei care încearcă să-şi desfăşoare onest activitatea în această ţară şi pentru presa românească. 

Din aceste considerente şi ţinând cont de repetatele abateri de la deontologia profesională şi de la regulile pe care trebuie să le respecte un post de ştiri, reguli cu care au fost de acord atunci când au primit licenţa audiovizuală, firma CMN cere în mod public public CNA să-şi exercite atribuţiile de garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale si să retragă licenţa audiovizuală/să suspende emisia postului Realitatea Plus.

După ce decizia de oprire a emisiei, pentru 10 minute, a fost confirmată printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CNA trebuie să analizeze cu celeritate dacă acest post mai poate continua să-şi susţină acuzaţiile mizerabile, în spaţiul public, în condiţiile în care postul Realitatea Plus a primit în ultimii 5 ani sancţiuni de peste 850.000 lei din partea CNA. 

Precizăm că CMN susţine libertatea presei, a jurnaliştilor şi orice formă de organizare care susţine dezvoltarea presei din România. CMN nu poate susţine însă grupurile care sunt construite pentru şantaj, calomnie şi care aleg să nu respecte un minim de deontologie profesională.

Este de neconceput ca societatea românească şi statul român să tolereze astfel de construcţii media care nu-şi plătesc taxele, intră în faliment, îşi însuşesc fraudulos mărci deţinute de alte entităţi şi a căror scop final este denigrarea şi şantajul, mai ales că toate aceste acţiuni denigratoare au fost făcute în mod repetat, ostentativ şi în totalul dispreţ al legii, fapt care duce la o slăbire treptată a încrederii în instituţiile statului, poate chiar la o disoluţie a Autorităţii Statului Român.

Este evident faptul că întreaga campanie de denigrare şi calomnie îndreptată împotriva noastră este iniţiată şi susţinută inclusiv financiar de către anumite entităţi care ar face orice să oprească achiziţia Telekom Mobile de către o Companie Românească.

Suntem siguri că managementul local al acestor entităţi nu are niciun fel de mandat de la sediul central pentru asocierea cu presa de tip şantajist.”

scroll to top