Închide

Patru din cinci case din România nu au asigurare obligatorie. Din noiembrie se scumpesc polițele

Avatar
mortgage, house, contract

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din 11 noiembrie, vom plăti mai mult pentru unele asigurări obligatorii ale locuințelor împotriva dezastrelor naturale: inundații, cutremure, alunecări de teren. Sunt reguli noi care se aplică după ce o lege a fost modificată în primăvară.

Şansele ca oamenii să îşi facă asigurări scad, mai ales că peste două săptămâni o poliţă va costa cu 30% mai mult, transmite TVR. Însă obligativitatea încheierii acesteia este doar la nivel teoretic pentru că nu există statistici care să arate câţi români au fost amendaţi pentru că nu au asigurare obligatorie pentru locuinţă.

Zeci de gospodării din comuna doljeană Branişte au fost afectate anul acesta de inundaţii. Deşi apele au lăsat în urmă pagube, localnicii nu se grăbesc nici acum să-şi asigure locuinţele şi bunurile.

Acum o astfel de poliţă costă 100 de lei, iar de la mijlocul lunii viitoare va fi cu 30 de lei mai scumpă. Scumpirea se aplică doar în cazul locuinţelor care au structură solidă, din beton şi cărămidă.

Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAID:

Un motiv este inflaţia. De când s-a vândut pentru prima dată poliţa de asigurare PAD am acumulat o inflaţie de 55%, fără ca să modificăm sub nicio formă această primă.

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe poate fi folosită în caz de dezastre naturale, cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Prima decontată de stat rămâne însă aceeaşi: 20 de mii de euro.

Patru din cinci locuinţe din România nu au asigurare obligatorie. Datele oficiale arată că zona Bucureşti-Ilfov şi judeţele Timiş şi Braşovul au cel mai mare grad de acoperire din acest punct de vedere. La polul opus se află Botoşani, Olt şi Teleorman.

Răzvan Pavel, broker de asigurări: 

Acest grad de cuprindere în asigurare este scăzut şi datorită faptului că în permanenţă atunci când se întâmplă o catastrofă, la nivel local, a venit Guvernul sau administraţia locală care vine cu ajutoare. Românii nu au o cultură legată de asigurări. Suntem învăţaţi să trăim fără asigurare.

Noiembrie aduce şi modificări legislative pentru proprietarii de locuinţe.

Valentin Ionescu, director general în sectorul Asigurărilor şi Reasigurărilor, ASF:

Atunci când vrem să cumpărăm un imobil sau să îl vindem nu putem să îl vindem dacă poliţa obligatorie nu există pentru acel imobil. Sperăm că prin aceste schimbări să crească gradul de cuprindere a asogurărilor obligatorii de locuinţe

Numai anul acesta au fost reparate şi reconstruite peste 3 mii de locuinţe care aveau asigurare obligatorie în caz de dezastre naturale, iar daunele s-au ridicat la aproximativ 5 milioane de euro.

scroll to top