Închide

Pe drumurile din România nu vor mai circula mașinile cu volanul pe dreapta

Avatar
Used Cars For Sale01

Sursa foto: Carsblare.com.

Timp de citire: 2 minute

Autoturismele cu volanul pe dreaptă urmează să fie interzise în România, cu câteva excepții. Astfel de autoturisme au devenit un lucru destul de obișnuit în perioada în care tot mai mulți români au plecat să muncească în Marea Britanie. Însă din cauza Brexit-ului, unele dintre facilitățile valabile între UE și Anglia au dispărut.

O nouă inițiativă legislativă care se află în dezbatele la Senat spune că vehiculele cu excepția celor istorice, cele cu volan pe partea dreaptă înmatriculate în România vor fi interzise pe drumurile publice.

Proiectul legislativ, ce are ca scop declarat îmbunătăţirea siguranţei rutiere, vizează limitarea circulației mașinilor înmatriculate aici cu volanul pe partea dreaptă pe drumurile publice.

Mai exact, documentul va interzice “circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilitare, de pildă, cele de curățenie stradală.

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Punctul-amendă a rămas plafonat la 145 de lei și în acest an.

Pe lângă amendare, cei ce vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta după introducerea interdicției vor rămâne și fără talonul acesteia. Singurul mod în care vor putea recupera talonul este mutarea postului de conducere de pe dreapta pe stânga.

“Intervenţia legislativă este necesară, deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, își motivează propunerea inițiatorii ei.

scroll to top