Pe fondul crizei prețurilor la energie, Serbia anunță că nu are de gând să renunțe la cărbuni
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că țara sa nu are de gând să elimine treptat centralele electrice alimentate cu cărbuni, de vreme ce criza energetică actuală obligă producătorii sârbi de energie să se bazeze pe cel mai poluant combustibil fosil pentru a-i face față. Serbia își anunță astfel poziția de sfidare la adresa presiunilor europene de a accelera tranziția energetică spre producerea de electricitate din combustibili mai curați, scrie Bloomberg.
Mai mult de două treimi din producția anuală a Serbiei, care însumează 35 de TWh, provine de la centrale termice alimentate cu cărbuni, în timp ce restul este obținut în principal din energie hidro și eoliană. Termocentralele sârbe, cele mai multe vechi și nemodernizate, sunt alimentate cu lignit, cel mai poluant tip de cărbune utilizat în producția de energie electrică
Dacă va dori să adere la Uniunea Europeană, Serbia va trebui să se angajeze la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Într-o conferință de presă susținută sâmbătă seara la Belgrad, Vučić a spus că recenta creșterea prețurilor la energie produce mari dificultăți producției industriale a țării și împiedică renunțarea la centralele pe cărbune.
”În realitate, trebuie să asigurăm cantități mult mai mari de energie pentru a obține dezideratul unei securități energetice deplină. Am făcut o alegere deșteaptă când am hotărât să nu ne distrugem resursele”, a spus el în fața jurnaliștilor.
Referirea era la centralele Kolubara și Kostolac, construite în epoca comunistă, alimentate de la bazinul minier de suprafață din apropiere, unde se extrage lignitul.
Vučić a adăugat că Serbia va trebui chiar să facă eforturi pentru a crește capacitatea totală instalată cu cel puțin 15%, mai degrabă decât să permită orice scădere a producției de energie, indiferent de cum este ea obținută, în condițiile cererii în creștere pe piață. Între proiectele din surse regenerabile, cel mai important este hidrocentrala Djerdap 3, de pe Dunăre, a mai spus președintele de la Belgrad.