Închide

Pe fondul intensificării violențelor, Israelul închide platforma offshore de gaze naturale Tamar

Avatar
Tamar E16606910954913

platforma offshore Tamar; foto: NewMed Energy/Delek Drilling

Timp de citire: 2 minute

Gigantul energetic american Chevron, operatorul zăcământului Tamar, situat în largul coastei Ashkelon, a declarat că Ministerul Energiei a ordonat suspendarea producției de pe platformă, transmite The Times of Israel.

În timp ce tiruri intense de rachete dinspre Fâșia Gaza au continuat să lovească luni sudul și centrul țării, Israelul a ordonat oprirea temporară a zăcământului de gaze naturale offshore Tamar.

Situația a determinat instituția de apărare să oprească temporar aprovizionarea cu gaze naturale dinspre platforma de gaze Tamar, a precizat Ministerul Energiei într-un comunicat. Zăcământul Tamar este o sursă majoră de gaze naturale, iar fără aprovizionarea sa, centralele electrice vor trebui să folosească alți combustibili pentru a satisface cererea de electricitate.

“Nevoile energetice ale economiei vor fi asigurate de combustibili alternativi”, a precizat ministerul. “Industria energiei electrice se pregătește să folosească combustibili alternativi pentru a-și alimenta stațiile”.

Livrările din Tamar sunt pompate în orașul Ashkelon din sudul țării printr-o conductă submarină.

Anunțul vine pe fondul unor baraje intense de rachete lansate de teroriștii Hamas din Fâșia Gaza asupra orașelor din sudul și centrul Israelului, la o zi după ce Israelul a declarat oficial starea de război, în timp ce bilanțul victimelor atacului masiv al grupării teroriste Hamas a ajuns la 800 de morți și se așteaptă să crească în continuare.

Directorul general al Ministerului Energiei, Kobi Blitshtein, a declarat că prioritatea principală este conectarea la electricitate a clienților deconectați.

Gigantul energetic american Chevron a confirmat că partenerii din câmp au primit instrucțiuni de a suspenda producția.

Chevron deține o participație de 25% în câmpul de gaz Tamar. Ceilalți parteneri sunt Isramco, care deține 28,75% din drepturi; Mubadala Energy din Abu Dhabi, care deține 22%; Tamar Petroleum, care deține 16,75%; Dor Gas cu 4%; și Everest cu 3,5%.

În ultimii ani, operațiunile de gaze naturale din Israel au pus țara pe calea independenței energetice – și au protejat-o de cele mai grave efecte ale crizei energetice declanșate de războiul rusesc din Ucraina – într-o regiune cu puține resurse naturale.

Zăcământul de gaze naturale Leviathan, cel mai mare din țară, a început să pompeze la 31 decembrie 2019, după ce gazele naturale au început să curgă în 2013 la zăcământul Tamar din apropiere, al doilea ca mărime, care deține aproximativ 10 trilioane de picioare cubice (tcf) de gaze naturale, jumătate din cantitatea deținută în Leviathan. Deocamdată, fluxul de gaze din câmpul Leviathan nu a fost oprit.

“Ministerul lucrează în mod constant pentru a asigura continuitatea funcțională a sectorului energetic, în toate părțile sale”, a declarat Blitshtein. “Continuăm să monitorizăm îndeaproape evenimentele și să ne pregătim pentru toate scenariile, în coordonare cu ministerele relevante și cu diferitele organisme.” .

Israelul exportă gaze din câmpul Tamar către Iordania din ianuarie 2017, iar câmpul Leviathan a început exporturile către Egipt în ianuarie 2020. Afacerile Leviathan sunt considerate a fi mai mari și mai semnificative pentru economie.

În august, Israelul a dat aprobarea pentru extinderea exporturilor de gaze naturale către Egipt din zăcământul Tamar. În general, producția de gaze naturale din zăcământul Tamar ar urma să crească cu 60%, începând cu 2026, adică 6 miliarde de metri cubi pe an.

Anul trecut, Chevron a semnat un memorandum de înțelegere cu compania de stat Egyptian Gas Holding Company (EGAS) pentru a explora cooperarea în ceea ce privește transportul, importul, lichefierea și exportul de gaze naturale din estul Mediteranei către Egipt.

scroll to top