Închide

Pe modelul aplicat la noi, belgienii de la Delhaize și-au vândut toate magazinele din Franța

Avatar
Carrefour Cora

Colaj foto: romaniatv.ro

Timp de citire: 2 minute

Grupul belgian de supermarketuri Louis Delhaize, aflat în dificultate, a vândut cele 175 de magazine franceze ale sale către Carrefour, Ce poate rezerva viitorul filialei belgiene abandonate?

Carrefour a plătit 1,05 miliarde de euro pentru cele 60 de hipermarketuri Cora și 115 supermarketuri Match, ai cărei 24.000 de angajați realizează un rulaj de 5,2 miliarde de euro – mai mult de două treimi din vânzările grupului Louis Delhaize.

Carrefour preia, de asemenea, bunurile imobiliare a 55 de hipermarketuri și 77 de supermarketuri.

Pentru Carrefour, aceasta spune că este o tranzacție foarte interesantă, deoarece există o “complementaritate geografică foarte puternică”: Cora și Match sunt deosebit de puternice în regiunile nordice, mai aproape de granița cu Belgia, unde Carrefour este “relativ slab”.

Carrefour speră ca fuziunea să genereze beneficii de 110 milioane de euro în sinergii anuale. Jumătate din această sumă ar trebui să provină din optimizarea costurilor omnichannel, iar cealaltă jumătate datorită unei mai bune optimizări a costurilor de distribuție și marketing.

Autoritățile franceze din domeniul concurenței mai trebuie să aprobe achiziția. Dacă o fac, cei doi retaileri implicați speră să finalizeze achiziția până în vara anului viitor.

Sfârșit pentru Louis Delhaize?

Pentru afacerile belgiene ale lui Louis Delhaize, preluarea este o altă lovitură serioasă. Magazinele au avut performanțe slabe de ani de zile și s-au confruntat deja cu mai multe planuri de restructurare.

Match (și “fratele mai mic” Smatch) ar fi trebuit de fapt să dispară cu totul din Belgia, dar această decizie a fost anulată în aprilie.

În plus, nu numai că filiala franceză iese din grup, dar în aprilie Carrefour a preluat și filiala din România.

Ar putea fi miliardul de euro asociat acestei achiziții salvarea pentru magazinele belgiene până la urmă? Vom vedea.

scroll to top