Delhaize intră în MEGAregatul grevelor sindicale. În România încă e liniște
De la MEGAregatul ofertelor, la cel al mișcărilor sindicale. După ce au izbucnit greve în acest an la Lidl, Aldi și Carrefour, toate în Belgia, unele magazine Delhaize și Albert Heijn au rămas și ele închise luni. Magazinele fac parte din grupul Delhaize care operează în România rețeaua Mega Image, rețea care se află în plin proces de rebranding tăcut, așa cum AFACERI.news a scris AICI. Așteptăm în continuare răspunsurile la întrebările noastre adresate d-lui Adrian Nicolaescu, marketing manager Mega Image.
Volumul mare de muncă și impactul coronacrizei duce la tensiuni sindicale. În cadrul zilei naționale de acțiune a sindicatelor împotriva normei de salarizare care a avut loc luni, activiștii sindicatului ACV Puls au ținut închise trei supermarketuri din Anvers. Greva a vizat două sucursale Delhaize (Hipodromul Anvers și Wilrijk) și o sucursală Albert Heijn, pe Karel Oomsstraat, chiar sucursala de sub sediul central belgian al retailerului. La Albert Heijn, sindicatele critică în mod deosebit utilizarea lucrătorilor temporari și a studenților. S-a ajuns la anomalia ca unii angajați temporari să lucreze cu normă întreagă pentru retailer de ani de zile și chiar să câștige mai mult decât personalul permanent.
După o ședință de conciliere, conducerea a promis că va ajusta politica de personal.
Presiunea de lucru este insuportabilă la Delhaize
La Delhaize, părintele Mega Image, nemulțumirile se referă în principal la noua organizare a muncii pe care lanțul de supermarketuri a introdus-o în magazine în urmă cu trei ani. O flexibilitate mai mare la nivelul magazinelor a fost obiectivul acelei reforme, dar conform sindicatelor, noua structură funcționează doar atunci când sunt suficienti oameni.
Al patrulea val corona împiedică în prezent munca multor angajați în magazine. Mai ales că acum există foarte mult absenteism din cauza infecțiilor și a carantinelor, lucru care a făcut ca presiunea de lucru pentru personalul rămas să fie insuportabilă. Mai mult, angajații trebuie uneori să se confrunte cu comportamentul agresiv al clienților, spune Kristel Van Damme de la ACV Puls pentru ziarul De Standaard.
În perioada premergătoare perioadei de sfârșit de an, în magazine devine mai aglomerat, în timp ce nu mai există măsuri de precauție, în afară de obligația de a purta masca.
Tensiunile cresc peste tot
Tulburările de la Ahold Delhaize nu sunt complet neașteptate: tensiunile cresc în întregul sector de retail. Lanțurile de supermarketuri încearcă să atenueze presiunea asupra marjelor cu câștiguri de eficiență în atelier, dar personalul din prima linie este pe capul lor după mai bine de un an și jumătate de pandemie. Absentismul și nervozitatea crescândă în rândul clienților nu fac decât să înrăutățească situația.
Deocamdată în România este liniște și pace. Ori angajații români sunt mulțumiți cu condițiile de muncă, mai ales în situația pandemică actuală, ori nu au suficient curaj să se revolte și se tem. Așteptăm opiniile lor din interior pe adresa info@afaceri.news sau pe conturile de Facebook și Twitter ale redacției.
În această toamnă, Carrefour avea deja rafturi goale din cauza unei greve la subcontractantul său de logistică Kuehne+Nagel.
La Lidl, peste o sută de magazine au rămas închise timp de patru zile în octombrie, din cauza nemulțumirii față de volumul de muncă.
La începutul lunii noiembrie au izbucnit greve spontane în filialele valone ale Aldi, tot în semn de protest față de presiunea muncii.
Magazinele francizatului Carrefour Groupe Mestdagh au rămas închise din cauza unui conflict legat de presiunea ridicată a muncii și excesul de contracte temporare.
Săptămâna trecută, o grevă spontană a izbucnit la rețeaua Makro, tot din cauza lipsei de personal.
Va fi o săptămână dificilă de sfârșit de an pentru comercianții cu amănuntul de produse alimentare din Europa.