Închide

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi tichete de masă – proiect MFE

Avatar
food, onions, garlic

Fotografie de Shutterbug75 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede acordarea de tichete de masă pensionarilor cu venituri mici, respectiv pensie de mai puțin de 704 lei, precum și persoanelor fără adăpost, potrivit proiectului prezentat pe site-ul MFE.

”Deoarece în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este categoria persoanelor vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, fără sprijin material, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată, pentru care sunt necesare, pe de o parte, servicii sociale de sprijin la domiciliu, iar pe de altă parte sprijin constând mai ales în asigurarea de mese calde necesare pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populaţiei celei mai expuse riscurilor de orice natură, se justifică necesitatea asigurării unor condiţii minime de trai prin oferirea unei mese calde”, se arată în motivarea proiectului.

Persoanele fără adăpost care se află în risc de sărăcie extremă şi care reprezintă o categorie socială extrem de vulnerabilă pentru răspândirea virusului COVID-19 sunt, la rândul lor, vizate de proiectul MFE.

Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă este de 180 de lei/lună.

Responsabilitatea pentru alcătuirea listelor cu potențialii beneficiari revine autorităților publice locale și Prefecturilor. Pentru persoanele fără adăpost se va întocmi o listă separată care va cuprinde doar numele şi prenumele persoanei.

Proiectul prevede și amenzi severe pentru utilizarea tichetelor de masă în alte scopuri, adică pentru cumpărarea altor produse care nu sunt alimente:

Utilizarea tichetelor electronice pentru mese calde în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă şi refuzul nejustificat al operatorilor economici şi unităţilor care acceptă tichete electronice pentru mese calde se amendează cu 1,5 puncte-amendă (un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respective 2.230 lei), adică amenda ar fi de 3.345 lei. De asemenea, solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor electronice pentru mese calde sau pentru fracţiuni din acestea se emendează cu 3 puncte-amendă, respectiv 6.690 lei.

scroll to top