Pentru a reduce emisiile de CO2, companiile se uită la cum le folosesc consumatorii produsele

,
Autor:    -  
co2, carbon dioxide, carbon
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Producătorii de șampon, detergent și pastă de dinți încearcă să abordeze o sursă majoră de emisii de carbon, prin schimbarea obiceiurilor consumatorilor lor. Faceți dușuri mai scurte, spălați rufele la temperaturi mai scăzute și închideți robinetul în timp ce vă spălați dinții, spun aceștia. 

Acestea sunt mesaje pe care cei mai mari producători din lume de șampon, detergent și pastă de dinți le-au promovat în încercarea lor de a reduce emisiile de carbon legate de utilizarea produselor lor, scrie The Wall Street Journal.

Deși companiile de bunuri de consum și-au prezentat succesul în reducerea emisiilor în birouri și în fabrici, ele se luptă să reducă ceea ce spun că este cea mai mare sursă de emisii asociate produselor lor: utilizarea de către consumatori.

Progresul lent pune în pericol capacitatea companiilor de a-și îndeplini obiectivele voluntare de reducere a emisiilor globale și riscă să submineze angajamentele de mediu mai largi, care fac din ce în ce mai mult parte din modul în care se promovează cumpărătorilor, investitorilor și potențialilor angajați.

Companii precum Unilever, L’Oréal și Colgate-Palmolive și-au stabilit obiective generale pentru reducerea emisiilor consumatorilor, în timp ce altele, printre care Procter & Gamble și Henkel, s-au concentrat doar pe anumite categorii.

Unilever, producătorul săpunului Dove și a șamponului Suave, și-a propus în 2010 să reducă la jumătate emisiile per consumator ale produselor sale până în 2020, dar ulterior și-a amânat termenul limită cu un deceniu, în parte deoarece nu a reușit să convingă oamenii să facă dușuri mai scurte. În 2019, a raportat că emisiile sale au crescut cu 2%, comparativ cu 2010.

Compania spune că utilizarea de către consumatori a produselor sale reprezintă 66% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, în timp ce birourile și fabricile sale reprezintă sub 1%.

Optimismul Unilever din 2010 a fost generat de succesul pe care l-a avut în schimbarea modului în care consumatorii își foloseau detergenții pentru rufe. Compania a regândit produsele pentru a funcționa cu apă rece și a lansat campanii cu mesaje pe ambalaje care le spuneau consumatorilor că vor economisi costurile energetice prin reducerea temperaturii, în timp ce hainele lor vor ieși la fel de curate.

„Am sperat, probabil, prea mult din acest demers, în sensul a ceea ce ar putea fi posibil”, a declarat Thomas Lingard, șeful Unilever pentru sustenabilitate.

După rufe, accentul companiei s-a îndreptat către încercarea de a convinge oamenii să facă dușuri mai scurte, principalul motor al emisiilor legate de șamponul, gelul de duș și săpunul său, care a devenit o parte din ce în ce mai mare a afacerii Unilever.

Compania a folosit senzori într-un studiu din Marea Britanie pentru a monitoriza cât de des și pentru cât timp au făcut duș anumite familii, astfel încât să poată calcula și comunica cât de mult consumă un britanic, în medie, anual. În Africa de Sud, le-a oferit cumpărătorilor dispozitive pentru a reduce consumul de apă în dușurile lor. În Olanda, a cerut câtorva mii de studenți să creeze etichete pentru geluri de duș și șampon pentru a le reaminti familiilor să facă dușuri mai scurte.

Dar consumatorilor nu le-a plăcut să facă dușuri mai reci.

“Dacă există o direfență între beneficiul consumatorului și beneficiile pentru mediu, este foarte, foarte greu”, a spus Lingard.

O altă problemă a fost lipsa presiunii sociale pentru a influența oamenii în intimitatea băilor lor.

„Când mergi la supermarket fără o geantă reutilizabilă, ești judecat”, a spus el.

Unilever spune că și-a schimbat strategia, concentrându-se pe lobby-ul guvernamental pentru a accelera adoptarea energiei regenerabile, al cărei beneficiu pentru mediu se așteaptă să ajungă până în casele oamenilor.

„Va fi mai ușor să convingem două-trei miliarde de consumatori să își schimbe comportamentul sau o mână de guverne să accelereze decarbonizarea energiei?”, a spus Lingard.

Reckitt Benckiser Group, producătorul tabletelor Finish pentru mașinile de spălat vase, se luptă, de asemenea, cu reducerea emisiilor consumatorilor. Compania a vizat reducerea emisiilor pe doză de produs cu 33% între 2012 și 2020. Dar, din cele mai recente cifre publicate în 2019, a atins o reducere de doar 6%.

Producătorul a spus că emisiile consumatorilor sunt „complexe, lente și dificil de gestionat” și că reducerea acestora se „dovedește a fi o provocare”. O purtătoare de cuvânt a declarat că compania se așteaptă să raporteze în zilele următoare date pentru 2020, date care vor arăta o îmbunătățire semnificativă.

Colgate, care spune că modul de utilizare a produselor sale de către consumatori reprezintă 87% din emisiile sale, s-a concentrat pe ideea că oamenii trebuie să închidă robinetul în timp ce se spală pe dinți prin mesaje pe produs, rețele sociale și afișaje în magazin. Compania își propune să reducă emisiile consumatorilor cu 20% între 2016 și 2025.

Pentru a reduce emisiile, L’Oréal vinde un șampon solid care pretinde că are nevoie de 25% mai puțină apă pentru a se clăti decât șamponul obișnuit. Recent, compania a lansat un capac pentru capetele de duș de salon care direcționează picăturile de apă să se ciocnească, reducându-le dimensiunea și accelerând viteza. L’Oréal spune că această idee reduce consumul de apă, fără scăderea presiunii.

Cu toate acestea, în întreaga industrie, măsurarea progresului este o provocare. Companiile se bazează adesea pe date ale unor terțe părți legate de mixul energetic al țărilor și pe modelarea utilizării tipice a consumatorilor.

„Este dificil pentru mine să mă duc să văd dacă de fapt faceți un duș mai rece cu două grade sau nu”, a spus Alexandra Palt, responsabil cu responsabilitatea corporativă pentru L’Oréal, care urmărește să reducă emisiile consumatorilor cu 25% între 2016 și 2030. „Avem de-a face cu multe estimări.”

Ipotezele despre comportamentul consumatorilor au un impact mare asupra modului în care companiile se comportă în raport cu obiectivele lor. Luna aceasta, Unilever și-a revizuit estimările de referință pentru măsurarea emisiilor după ce, printre altele, a schimbat ipotezele cu privire la cantitatea de apă caldă consumată împreună cu produsele sale. Cu această nouă linie de referință, compania spune că emisiile consumatorilor au scăzut cu 10% între 2010 și 2020.

„Atmosfera nu recunoaște locul de unde provin emisiile, așa că trebuie să realizăm reduceri în toate aceste domenii”, a spus Tim Letts, director adjunct pentru climă și energie la World Wide Fund for Nature, o organizație non-profit care promovează mediul. „Unele vor fi mai greu de abordat, dar este important ca companiile să le analizeze în strategiile lor”.

Totuși, dificultățile în a schimba comportamentul consumatorilor și de a măsura cu precizie progresul au determinat unele companii – inclusiv P&G și Henkel – să nu stabilească obiective care necesită reducerea emisiilor globale generate de utilizarea consumatorilor.

Ambele companii au declarat că au înregistrat progrese în afacerile lor cu detergenți de rufe.

Uwe Bergmann, responsabil de sustenabilitate la Henkel, a declarat că lipsa unui obiectiv general nu înseamnă că companiei nu îi pasă sau nu încearcă să schimbe comportamentul consumatorilor, ci mai degrabă că datele actuale nu sunt suficient de solide pentru a fi fiabile în a documenta progresele înregistrate.

“Dilema este dacă să stabilesc o țintă și să mă lupt să o urmăresc”, a spus el.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!