Închide

Pentru a reduce supraaglomerarea din închisori, Danemarca închiriază celule în Kosovo

Avatar
prison, prison cell, jail

Fotografie de Ichigo121212 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Danemarca a convenit asupra unui acord de închiriere a 300 de celule de închisoare în Kosovo pentru a reduce supraaglomerarea închisorilor din țara scandinavă, potrivit Euronews.

Acordul, prin care cele două țări au semnat luni o declarație de intenție, se va desfășura pe o perioadă inițială de cinci ani, se arată într-un comunicat comun. Copenhaga va plăti o taxă anuală de 15 milioane de euro pentru a închiria celulele.

„Există posibilitatea unei prelungiri automate pentru aceeași perioadă”, a adăugat acesta.

Săptămâna trecută, Copenhaga a indicat că prizonierii trimiși în Kosovo vor fi străini supuși deportarii după ispășirea pedepsei.

Din 2015, populația din închisori din Danemarca a crescut cu aproape 20%, iar numărul gardienilor a scăzut cu aceeași proporție, provocând probleme cu supraaglomerarea.

Deținuții vor fi trimiși la o închisoare din Gjilan – oraș situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Pristina, începând din 2023.

Cu toate acestea, mai multe ONG-uri care monitorizează sistemul corecțional din Kosovo și-au exprimat îngrijorarea că transferul a aproximativ 200 de deținuți la închisoarea Gjilan, pentru a face loc prizonierilor danezi, ar suprapopula în mod natural alte închisori.

Sistemul penitenciar din Kosovo are o capacitate de până la 2.500 celule, dintre care aproximativ 700-800 sunt încă libere.

Un gardian danez va fi de așteptat să conducă noua unitate de 300 de celule, însoțit de unul albanez și de alt personal local. Legile daneze se vor aplica în cadrul instituției.

Aproximativ 350 de deținuți era de așteptat să fie deportați până în 2020, după ce și-au încheiat pedepsele în închisorile daneze.

Anterior, Norvegia și Belgia au închiriat celule de închisoare în Țările de Jos.

Ministrul danez al justiției, Nick Haekkerup, a declarat în timp ce semna o scrisoare de intenție cu omologul său kosovar-albanez, Albulena Haxhiu, că acordul va rezolva problema suprapopulării închisorilor.

„Acesta este un acord revoluționar care va crea spațiu real în închisorile noastre și va ușura presiunea asupra ofițerilor noștri”, a continuat Haekkerup.

Haxhiu a adăugat că țara balcanică are între 700 și 800 de spații de închisoare nefolosite și a subliniat că „se vor aplica legile Danemarcei” atunci când se manipulează prizonierii din celulele închiriate.

scroll to top