Închide

Pentru (anti-)nostalgici: Fiul dictatorului turkmen a ordonat interzicerea cozilor la magazine

Avatar
Turkmenistan

Aspecte ale vieții social-politice din Turkmenistan. Sursa foto: Eurasia.net.

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile regionale din anumite zone ale Turkmenistanului au emis ordine de interzicere a cozilor formate în afara magazinelor de stat care vând alimente la prețuri subvenționate, după ce vice-premierul statului, Serdar Berdymukhammedov, care este și fiul președintelui în funcție, Gurbanguly Berdymukhammedov, a declarat public că ”mulțimile de oameni care stau la cozi în apropierea magazinelor îl discreditează” pe tatăl său, scrie site-ul postului de radio Europa Liberă.

În orașul Turkmenabat din estul țării a fost emis un ordin prin care se limita numărul de persoane care stau la coadă la magazinele de stat la cel mult patru persoane. Cei care încalcă ordinul vor fi scoși din rând pe loc și sunt pasibili de arestare.

Criticii guvernamentali și grupurile pentru drepturile omului spun că președintele Gurbanguly Berdymukhammedov a suprimat disidența și a făcut puține schimbări în țara secretă de când a ajuns la putere după moartea autocratului Saparmurat Niyazov.

La fel ca predecesorul său, bătrânul autocrat Saparmurat Niyazov, președintele Berdymukhammedov și-a bazat strategia de menținere și consolidare a puterii pe prețurile subvenționate de stat pentru bunurile și utilitățile de bază.

Noua interdicție a fost introdusă pe fondul unei crize economice și alimentare pe care o traversează Turkmenistanul, tradusă printr-o creștere dramatică a numărului de persoane care au nevoie de alimente subvenționate.

Un crâmpei de istorie (foarte) recentă

Magazinele alimentare de stat vând alimente subvenționate numai doar dimineața, de la 6 până la 8. Fiecare client poate cumpăra doar câte un litru de ulei de floarea-soarelui și bumbac, un kilogram de zahăr și un kilogram de orez pe lună în astfel de magazine. Uneori, magazinele vând și ouă și ”tacâmuri” de pui.

Pe 13 aprilie, în orașul Mary din sudul țării, aproximativ 1.000 de persoane au așteptat ore întregi pentru a cumpăra câte 2 kilograme de carne congelată. Un kilogram de carne a costat 36 de manați turkmeni, adică aproximativ 10 dolari la cursul de schimb controlat de stat, dar pentru care pe piața neagră, neoficială, turkmenii nu pot să își cumpere mai mult de 1 dolar.

Despre o criză de alimente în Turkmenistan se vorbește de luni de zile, însă orice astfel de aserțiuni sunt ferm negate de autorități. Pe lângă raritatea produselor alimentare, atunci când clienții apucă să ajungă la rând, aceștia sunt obligați să cumpere și alte articole pe lângă alimentele dorite. Printre articolele obligatorii se numără portretele președintelui Berdymukhammedov.

Turkmenistanul se află într-o criză economică prelungită de câțiva ani, în ciuda faptului că țara deține a patra cea mai mare resursă de gaze naturale dovedită din lume.

Pandemia de COVID-19 a agravat situația, deși autoritățile au negat atât criza economică, cât și prezența virusului în țară.

Potrivit Human Rights Watch, Berdymukhammedov, rudele și apropiații lui controlează toate aspectele vieții publice, iar autoritățile statului se implică masiv în viața privată a locuitorilor.

scroll to top