Închide

Pentru securizarea frontierei de est, Polonia va cheltui aproximativ 2,5 miliarde de dolari

Avatar
Flag of poland

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează Reuters.

Frontiera Poloniei cu Belarus a fost un punct fierbinte de când migranţii au început să sosească acolo în 2021, după ce Minskul, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială spre Europa – o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, relaţiile au devenit şi mai tensionate, Varşovia crescând cheltuielile pentru apărare şi acuzând Minskul şi Moscova de încercări de destabilizare a Poloniei.

“Am decis să investim 10 miliarde de zloţi în securitatea noastră şi, mai presus de toate, într-o graniţă estică sigură”, a declarat premierul Donald Tusk într-o conferinţă de presă. “Începem un proiect major pentru a construi o frontieră sigură, inclusiv un sistem de fortificaţii, precum şi decizii de amenajare şi de mediu care vor face această frontieră imposibil de trecut pentru un potenţial inamic.”

Tusk nu a dat mai multe detalii despre ce fel de fortificaţii vor fi construite.

Guvernul anterior a construit un gard la graniţa dintre Polonia şi Belarus, lung de peste 180 km şi înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migraţiei ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere şi senzori care monitorizează frontiera.

Tusk anunţase la începutul lunii mai planuri de consolidare a frontierei estice, dar fără a oferi detalii.

De asemenea, Tusk a declarat că va discuta luni cu Banca Europeană de Investiţii despre finanţarea de 500 de milioane de zloţi pentru componenta de satelit a “European Sky Shield Initiative”.

“European Sky Shield Initiative” este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome al Israelului.

scroll to top