Perspectiva revenirii cererii de petrol este rezervată – Agenția Internațională pentru Energie

,
Autor:    -  
Oil Crude

Timp de citire: 2 minute

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și-a redus marți previziunile privind revenirea cererii internaționale de petrol în 2020, invocând o firească precauție în legătură cu ritmul redresării economice în urma pandemiei. AIE și-a redus perspectivele pentru 2020 cu 200.000 de barili pe zi (bpd), până la 91,7 milioane bpd, a doua revizuire negativă în tot atâtea luni.

”Ne așteptăm ca ritmul redresării cererii de petrol să scadă semnificativ în a doua jumătate a anului 2020”, a anunțat AIE în raportul său lunar citat de Reuters. ”Contracția economică va dura luni bune până când tendința se va inversa complet și, mai mult, există potențialul ca un al doilea val al pandemiei, deja vizibil în Europa, să reducă din nou mobilitatea populației”.

Creșterea noilor cazuri raportate de COVID-19 în multe țări și măsurile de restricționare aferente, continuarea regimului de muncă la distanță continuu și un sector aerian încă în suferință sunt principalii factori care afectează cererea, a spus AIE.

China – care a ieșit din regimul de carantină mai devreme decât alte economii majore și a sprijinit puternic creșterea cererii globale – continuă o redresare puternică, în timp ce o creștere a virulenței pandemiei în India contribuie în prezent la cea mai semnificativă scădere a cererii din aprilie încoace, potrivit AIE.

Creșterea producției globale de petrol și perspectivele înrăutățite ale cererii înseamnă, de asemenea, un consum mai lent al stocurilor de țiței acumulate până la preaplin în timpul măsurilor de restricție din primăvară, a adăugat AIE. Cu toate acestea, datele preliminare pentru luna august au arătat că stocurile de țiței din industrie au scăzut în Statele Unite, Europa și Japonia.

Pe măsură ce reducerile producției s-au relaxat în rândul producătorilor din OPEC și a partenerilor săi, precum Rusia, aprovizionarea globală cu petrol a crescut cu 1,1 milioane bpd în august.

După două luni de creșteri, redresarea economică în țările din afara OPEC+ a stagnat, producția din Statele Unite scăzând cu 400.000 bpd, un factor suplimentar în acest sens fiind uraganul Laura, care a lovit zona litorală a Golfului Mexic.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!