Închide

Pfizergate | Procurorii europeni conduși de Kövesi au preluat dosarul cu cântec pentru Ursula

Avatar
Corona 037

Foto: kleinezeitung.at

Timp de citire: 2 minute

Înalți procurori europeni investighează suspiciuni de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège, citat de POLITICO. Procurorii europeni investighează modul cum a fost negociat contractul privind vaccinurile

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) verifică „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor legale văzute de POLITICO și a unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. I s-au alăturat ulterior guvernele ungar și polonez – deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez pentru POLITICO.

Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinuri al UE în apogeul pandemiei de Covid-19, într-o anchetă numită „Pfizergate”.

New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei solicitări de acces la documente.

Știrile că EPPO investighează acum cazul riscă să examineze mai mult rolul președintelui Comisiei în acordul care a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro. EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania natală a lui von der Leyen.

Evoluția vine într-un moment delicat pentru șeful UE, în timp ce ea navighează în tranziția la ceea ce observatorii de la Bruxelles se așteaptă să fie un al doilea mandat la șefia Comisiei.

Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența acestora.

În 2022, EPPO a anunțat că analizează în mod mai general achiziția de vaccinuri de către UE, dar aceasta este prima dată când biroul este legat în mod explicit de Pfizergate.

scroll to top