Închide

Piața cipurilor a înregistrat vânzări record în 2021

Avatar
microchips, electronics, semiconductor

Fotografie de CristianIS pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Companiile producătoare de cipuri au înregistrat cel mai bun an din toate timpurile, pe fondul unei crize acute, dar şi al unei cereri foarte mari.

În 2021 au fost vândute cipuri în valoare totală de 538,5 miliarde de dolari, conform Gartner, care subliniază că cifra reprezintă un record absolut pentru această piaţă. Comparativ cu 2020, veniturile companiilor de cipuri au crescut, per ansamblu, cu 25%, potrivit news.ro.

În continuare, analiştii aşteaptă o creştere de 9% pentru 2022, peste media de creştere anuală de până acum. În fapt, în următoarea decadă este aşteptată dublarea veniturilor.

„A fost nevoie de 50 de ani pentru ca industria cipurilor să valoreze jumătate de miliard de dolari, însă, doar în 10 ani aceasta va trece de 1 miliard”, spune Tom Caulfield, de la  GlobalFoundries, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori.

Asta pentru că cererea a crescut foarte mult în ultimii ani. Coroborată cu pandemia, aceasta a contribuit la generarea actualei crize, din cauza căreia clienţii au de aşteptat, în medie, peste 25 de săptămâni.

Pentru a-şi creşte capacitatea de producţie, dezvoltatorii de cipuri au investit anul trecut cel puţin 146 de miliarde de dolari – mai mult decât dublu comparativ cu investiţiile din ultimii cinci ani la un loc.

Din cauza crizei şi a cereri în creştere, Statele Unite şi Europa au anunţat planuri masive de susţinere financiară, pentru a convinge producătorii să construiască fabrici şi să dezvolte cipuri pe propriile teritorii.

scroll to top