Închide

Piața diamantelor se clatină din cauza războiului

Avatar
Rio Tinto Pink Diamonds

Diamante roz de la Argyle.

Timp de citire: 2 minute

Marile case producătoare de bijuterii și comercianții au început să ocolească diamantele rușilor de teamă că banii sunt folosiți pentru invadarea Ucrainei.

O serie producători de bijuterii de lux, inclusiv brandul american Tiffany & Co, producătorul elvețian de ceasuri și bijuterii Chopard, Signet, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante, și Pandora, cel mai mare bijutier din lume, au emis declarații în care afirmă că nu vor mai cumpăra diamante de origine rusă, scrie The Guardian.

Rusia produce aproximativ 30% din diamantele lumii, dintre care 98% sunt extrase și vândute de Alrosa, un imens monopol minier care are legături strânse cu Kremlinul. O treime din Alrosa este deținută de guvernul central, iar o altă treime de guvernele regionale – republica rusă Yakutia și administrațiile sale. Compania aduce profituri semnificative pentru acționarii săi guvernamentali, raportând vânzări de 4,16 miliarde de dolari în 2021, ceea ce a dus la un profit net de 91 de miliarde de ruble (943 de milioane de dolari). Putin a declarat în trecut că aceasta “oferă venituri serioase bugetului federal și bugetului regional”.

Surpriză neașteptată pe piața diamantelor

Consiliul pentru bijuterii responsabile (RJC) – unul dintre organismele de supraveghere din domeniu – a fost înființat pentru a contribui la reglementarea sectorului, la îmbunătățirea reputației acestuia, la promovarea aprovizionării responsabile și la eliminarea “diamantelor de conflict” din lanțurile de aprovizionare însă acesta a tăcut după declanșarea conflictului, motiv pentru care mai multe mari companii au ieșit din acest grup.

Într-o declarație, Richemont, proprietarul Cartier, spune că părăsește organizația în semn de protest.

“Richemont și casele sale nu doresc să fie membri ai unei organizații industriale care include companii care contribuie la finanțarea conflictelor și a războaielor”.

Reprezentanții Pandora au declarat că firma părăsește consiliul după 12 ani ca membru, din cauza “eșecului său de a suspenda calitatea de membru al companiilor rusești și certificările de afaceri responsabile și de a îndemna membrii săi să suspende afacerile cu Rusia”. Pandora solicitase anterior ca RJC să ia astfel de măsuri.

Proprietarul Kering, proprietarul Gucci și Balenciaga, a declarat că marca “nu dorește să fie asociată în niciun fel cu practici comerciale care contribuie la o susținere a războiului”.

scroll to top