Închide

PIB-ul a crescut în T1 2020 cu 0,3% față de T4 2019 – date provizorii. BT: evităm recesiunea

Avatar
chart, graph, finance

Fotografie de Goumbik pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Produsul intern brut al României în T1 2020 a crescut, în termeni reali, cu 0,3% în comparație cu trimestrul anterior (T4 2019), pe date ajustate sezonier și în funcție de zile lucrătoare, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

INS avertizează că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale PIB-ului trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, arată INS.

Într-o reacție rapidă, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, subliniază că ”dinamica din T1 exprimă o probabilitate ridicată ca economia României să evite recesiunea tehnică în 2020.

”În scenariul macroeconomic central ne așteptăm ca economia internă să crească cu un ritm mediu anual de peste 2.5% în perioada 2020-2022, dat fiind că impactul pandemiei din 2020 va fi contrabalansat de redinamizarea din anii următori.

 

Prognozăm o creștere a investițiilor productive cu un ritm mediu anual de peste 3% în acest interval, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de programele implementate la nivelul UE.

 

Considerăm că economia se poziționează în acest moment la punctul de intrare în ciclul economic post-pandemie și ne așteptăm la continuarea procesului de convergență economică europeană pe termen mediu, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice (la nivel mondial, în sfera europeană și pe plan intern)”,

mai arată raportul Băncii Transilvania.

scroll to top