Închide

Un miliard de euro din pachetul de relansare economică va fi disponibil pentru IMM-uri

Avatar
Ministerul economiei
Timp de citire: 2 minute

Invitat la postul de televiziune B1 TV, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că suma de un miliard de euro pentru IMM-uri din pachetul de relansare economică se va duce în economie anul acesta iar banii vor merge, probabil, către 100.000 de firme.

“Am avut o întâlnire de lucru cu ministrul Boloş şi echipa de la Ministerul Economiei cu echipa de la Ministerul Fondurilor Europene, şi am discutat despre implementarea acestui pachet de relansare economică de un miliard de euro pentru IMM-uri. Aş vrea să reiau acest subiect şi să mai spun încă o dată ceea ce dorim să facem – şi când vom face şi cum vom da drumul la aceste proiecte. Practic 100 milioane de euro se vor duce în micro-granturi de 2.000 de euro pentru companiile care nu au salariaţi, care au unul sau doi acţionari, care nu sunt şi salariaţi, care nu au beneficiat de nicio protecţie în timpul perioadei, nefiind salariaţi nu puteau să aibă şomaj tehnic. 350 milioane de euro se vor duce clar cu dedicaţie pentru turism, pentru industria Horeca, pentru transporturi şi pentru organizările de evenimente, granturi de capital de lucru, practic minim 5.000 euro, maxim 150.000 euro – este un maximum de 15% din cifra de afaceri. Primesc o injecţie de capital directă, capital de lucru”, a afirmat Popescu la B1TV.

Ministrul Economiei a mai spus că banii vor putea fi folosiţi pentru capital de lucru, iar în perioada imediat următoare va fi pusă în dezbatere publică Ordonanţa de urgenţă care va operaţionaliza aceste granturi, scrie AGERPRES.

“Ne vom asigura că nu vor putea să îşi ridice dividende din aceşti bani pentru că nu este normal, sunt pentru capital de lucru, nu pentru a-şi plăti dividende neridicate. 550 de milioane se vor duce în granturi de investiţii până la maximum 200.000 euro (între 50.000 euro şi 200.000 euro) pe plan de afaceri, cu cofinanţare de 15%. Aici sunt mult mai multe industrii, inclusiv industria turismului. Asta am discutat astăzi în două ore şi jumătate, cum să punem la punct, o să punem în perioada imediat următoare în dezbatere publică Ordonanţa de urgenţă care va operaţionaliza aceste granturi şi, în următoarea şedinţă de Guvern, probabil săptămâna viitoare, când totul va fi gata, o vom implementa. Evident trebuie să ne vină şi aprobarea Comisiei pentru schemele de ajutor de stat”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Economiei susţine că banii vor intra în economie în acest an.

scroll to top