Planul lui Boris Johnson de a încălca tratatul post-Brexit va intra la vot în parlament


Autor:    -  
Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson.

Timp de citire: 2 minute

Planul prim-ministrului britanic Boris Johnson de a încălca legea internațională prin încălcarea unor părți din tratatul post-Brexit cu Uniunea Europeană se confruntă luni cu un vot în parlament, pe fondul unei opoziții tot mai mari din interiorul propriului său partid, scrie Reuters.

Camera Comunelor va dezbate luni proiectul de Lege privind piața internă, un proiect ce Uniunea Europeană îl vrea dispărut până la sfârșitul lunii septembrie. După dezbatere, parlamentarii vor decide dacă proiectul ar trebui să treacă la etapa următoare.

Decizia lui Johnson de a încălca în mod explicit dreptul internațional a readus Brexit-ul în criză cu mai puțin de patru luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, după ce perioadă de tranziție post-Brexit se va încheia în decembrie.

UE a intensificat pregătirile pentru un Brexit fără acord, în timp ce Marea Britanie a respins un ultimatum de la Bruxelles pentru a renunța la principalele părți ale proiectului de lege până la sfârșitul lunii septembrie.

Johnson, care are o majoritate de 80 de locuri în camera inferioară a parlamentului, se confruntă cu o revoltă din ce în ce mai mare din partea unor parlamentari din partidul propriu, în timp ce foștii miniștri John Major, Tony Blair, Gordon Brown și Theresa May au criticat planul.

„Când ministrul numit de regină își dă cuvântul, în numele ei, ar trebui să fie axiomatic că și-l va păstra, chiar dacă consecințele sunt neplăcute”, a spus fostul procuror general al lui Johnson, Geoffrey Cox, în The Times.

„Niciun ministru britanic nu ar trebui să se angajeze solemn să respecte obligațiile tratatelor cu degetele încrucișate la spate”, a spus Cox, care a fost demis de Johnson în februarie.

Marea Britanie spune că proiectul de lege – care spune explicit că ar putea fi incompatibil cu o serie de legi internaționale – doar clarifică anumite ambiguități. Țara susține că este angajată în tratatul Brexit, deși principala sa prioritate este acordul de pace din 1998 din Irlanda de Nord, care a pus capăt deceniilor de violență.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!