Închide

PNRR | 40 de milioane de euro pentru 200 de centre medicale din zonele rurale

Avatar
hospital, labor, delivery

Fotografie de Parentingupstream pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Sănătăţii a finalizat lista celor 200 de centre medicale comunitare din mediul rural, în care vor fi investiți 40 milioane euro prin PNRR. Investiţia cuprinde construcţia, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a centrelor, în care vor funcționa cabinete pentru medicii de familie, medici specialişti, pentru moaşe, cabinete stomatologice dae și laboratoare pentru analize uzuale. 

Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pentru construirea și dotarea a 200 de Centre Comunitare Integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar, potrivit unui comunicat al intituției.

“Investiția totală se ridică la 40 de milioane de euro și cuprinde construcția, reabilitarea și dotarea cu echipamente medicale a 200 de centre comunitare integrate din zonele rurale. În aceste centre vor funcționa cabinete pentru medicii de familie, laboratoare de tip “point of care” pentru analize uzuale, cabinete pentru medici specialiști, cabinete pentru moașe și cabinete stomatologice. Îmbunătățirea asistenței medicale comunitare o să reducă nivelul actual ridicat al spitalizărilor, pentru multe afecțiuni, iar prin implementarea acestui proiect se va asigura accesul echitabil al pacienților la servicii medicale adecvate, indiferent de zona în care locuiesc.”, potrivit comunicatului ministerului.

”Asigurarea serviciilor medicale primare pentru toți cetățenii României este o prioritate pentru Ministerul Sănătății. Prin PNRR, am reușit să aprobăm finanțarea pentru construirea și dotarea a 200 de centre comunitare integrate care vor oferi servicii de asistență medicală primară persoanelor care locuiesc în zonele rurale. Toți oamenii trebuie să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, cât mai aproape de locul în care trăiesc.” a declarat ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, potrivit comunicatului transmis de MS.

Lista localităților unde se vor construi cele 200 de Centre Comunitare Integrate se găsește pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.

“Din păcate anunțul ministerului nu ne spune un lucru esențial: În ce stadiu sunt aceste proiecte? Avem certitudinea că această finanțare are în spate proiecte mature care să fie gata în timpul stabilit de PNRR ? Sunt întrebări la care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu răspunde nici când vorbește despre cabinetele de medicină de familie, când vorbește despre cei 180 de milioane de euro care, practic, se pierd. Pentru că în ciuda firmelor de consultanță, care au roit în jurul medicilor de familie, multe dintre proiectele de finanțare pentru această componentă, nu ar fi întâlnit și sprijin din partea Ministerului Sănătății care ar fi trebuit să aibă un om capabil să coordoneze aceste proiecte în așa fel încât ele să fie realizate până în 2026“, a spus la RFI, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

scroll to top