Închide

Poate România să rămână fără îngrășăminte? Fermierii sunt pesimiști

Avatar
Ingrasaminte

Foto: agrobiznes.md

Timp de citire: 2 minute

Europa este cea mai afectată de criza prețurilor la gaze care a forțat fabricile de îngrășăminte să reducă producția, scrie Bloomberg. Deficitul anual de îngrășăminte cu azot va duce la scumpirea și mai mare a alimentelor de pe piața europeană.

Fermierii din vestul Europei şi-au asigurat doar 70% din necesarul de îngrăşăminte pe bază de azot pentru acest an, iar în țări ca România și Ucraina procentul de acoperire este și mai mic, potrivit analiștilor de la Agritel.

În prezent costă mult mai mult să cumperi îngrăşămintele necesare pentru culturile de iarnă, iar aceste cheltuieli suplimentare ar putea să îi determine pe fermieri să planteze mai puţine culturi de primăvară, care sunt responsabile pentru o treime din producţia de cereale a Europei.

În Ungaria, utilizarea îngrășămintelor cu azot va scădea cu aproximativ 30% până la 40% în acest sezon, afectând randamentul culturilor, a spus Gyorgy Rasko, un economist care are ferme în țară, citat de Bloomberg.

„Dacă va exista o secetă la sfârșitul lunii aprilie și mai, efectul ar putea fi și mai devastator, deoarece azotul ajută plantele să supraviețuiască zilelor uscate”, a spus fermierul maghiar.

În România, fermierii se plâng că situația este și mai dezastruoasă.

“Situația a fost, este și din păcate va continua să fie dramatică. Noi la îngrășăminte deja asistăm la niște majorări de preț mari. De exemplu, raportat la anul 2021 față de 2022, putem vorbi de o triplare a prețului în cele mai multe cazuri la îngrășămintele chimice. Situația nu este deloc pozitivă nici pe viitor. Am văzut prognozele care arată în continuare o discuție despre o dublare de preț. În momentul acesta problema este chiar de VIAȚĂ și de MOARTE, pentru multe dintre fermele românilor pentru că pe lângă problemele de preț vorbim și de problemele de stocuri. Atenție, în acest moment toate ofertele de îngrășăminte sunt cu stocuri limitate, adică și prin absurd daca fermierii ar avea bani să plătească, să suporte aceste majorări de preț, s-ar putea să ajungem în situația peste 1 lună, 2, 3 să nu mai găsim îngrășăminte pe piață, ceea ce ar fi un dezastru pentru România în general, nu doar pentru fermieri.”, a declarat Vlad Macovei, fermier, citat de dcnews.ro.

scroll to top