Închide

Politicile lui Orbán, eșec pe linie. Inflația a depășit cele mai negre așteptări

Avatar
Tesco Hu

Foto: Tesco Hungaria

Timp de citire: 2 minute

Ungaria a înregistrat o inflație record în ianuarie 2023. Potrivit Oficiului Central de Statistică de la Budapesta, rata inflației în ianuarie a fost de 25,7%, fiind cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare din Ungaria din 1996 încoace.

Potrivit Oficiului Central de Statistică, vineri, rata inflației a fost cu 25,7 la sută mai mare de la un an la altul, ceea ce o face cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare din Ungaria din 1996 încoace, potrivit cifrelor Oficiului Central de Statistică (KSH) comunicate vineri

În România, rata inflației este de 16,4 la sută în timp ce Spania și Luxemburg au cea mai mică rată, de 5,8 la sută.

Inflația este de 10,4% în media UE

Potrivit Oficiului Central de Statistică, inflația în Uniunea Europeană a fost în medie de 10,4 la sută. În timp ce aceasta este deja în scădere în zona UE, în Ungaria prețurile la energia pentru uz casnic au crescut în medie cu 52,4%, iar la alimente cu 44%.

Pâinea și untul s-au scumpit cu 80%. Prețurile pentru medicamente și bunuri de uz casnic au fost în medie cu 26,3% mai mari, cu 15,5% mai mari pentru alcool și produse din tutun, cu 36 la sută mai mari pentru combustibil, cu 22% mai mari pentru turismul intern și cu 11 la sută mai mari pentru servicii. Uleiul de gătit (minus 6,4%) și făina (aproximativ minus un procent) s-au ieftinit.

Nivelul de trai din Ungaria s-a prăbușit

Portalul online “HVG.hu” amintește că majorările salariale nu au putut ține pasul cu creșterile de prețuri. Potrivit informațiilor din noiembrie 2022, veniturile reale ar fi scăzut cu 4,7% într-un an. Cursul dur de austeritate al maghiarilor se reflectă și în faptul că vânzările de produse alimentare în decembrie 2022 au fost cu 8,3% mai mici decât în aceeași lună din 2021, amintește portalul.

Analiștii se așteaptă ca rata inflației să fie în continuare de peste 20 la sută în prima jumătate a anului 2023 și apoi să încetinească drastic. Premierul ungar de dreapta Viktor Orbán promisese o rată a inflației de o singură cifră până la sfârșitul anului 2023.

scroll to top