Închide

Polonia cumpără, cu 1 mld. $, un sistem de ultimă generație pentru supravegherea aerospaţială a frontierelor

Avatar
Aerostat Rozpoznawczy Barbara

Balonul aerostat de recunoaștere ”Barbara”, parte a sistemului achiziționat de Polonia. Sursa foto: Władysław Kosiniak-Kamysz / X.com.

Timp de citire: 2 minute

Polonia și Statele Unite ale Americii au semnat un acord pentru achiziţionarea de către Varșovia, contra sumei de 960 de milioane de dolari, a unui sistem de supraveghere aerospaţială pentru monitorizarea frontierelor sale nord-estice, potrivit anunțului ministrului polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, citat de agențiile Reuters și Agerpres.

“Polonia va fi a doua ţară din lume care va folosi acest sistem. Acordul defineşte securitatea noastră, acesta este un alt act de cooperare între Polonia şi SUA”, a spus ministrul polonez.

În ultimul an, Polonia şi-a majorat cheltuielile pentru apărare cu 4% din PIB-ul țării, în condiţiile în care această ţară caută să-şi întărească forţele armate în urma declanşării invaziei ruse împotriva Ucrainei. Varşovia intenţionează să investească 10 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari) în apărarea frontierei sale estice.

Conform contractului, Polonia va primi patru baloane aerostat ce vor fi staţionate la posturi de-a lungul frontierelor estică şi nord-estică ale Poloniei, pentru a asista Sistemul de Apărare Aeriană şi Sistemul de Monitorizare a Coastei ale acestei ţări.

Contractul prevede de asemenea logistica aferentă şi un program de sprijin. Sistemul va fi livrat şi pe deplin operaţional începând cu 2027, a precizat ministrul Kosiniak-Kamysz.

Potrivit directorului Agenţiei de Armament a Poloniei, generalul Artur Kuptel, care a descris sistemul în media poloneze mai devreme luna aceasta, radare suspendate pe aceste baloane aerostat vor monitoriza din spaţiul aerian polonez cerul Ucrainei, al Bielorusiei şi al exclavei ruse Kaliningrad.

Aceste radare pot detecta o serie întreagă de obiecte, precum rachete, avioane, drone şi nave de suprafaţă pe o rază de până la 300 de km.

În februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de unor asemenea sisteme de supraveghere radar şi a elementelor de logistică aferente.

scroll to top