Închide

Fără eco-bonusuri, vânzările de electrice din Germania s-au prăbușit în ianuarie cu peste 50%

Avatar
car under building

Fotografie de Kenny Eliason pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

În urma renunțării de către guvernul federal din Germania la bonusurile pentru achiziția de mașini electrice, vânzările acestora a scăzut cu 55% în luna ianuarie. Au crescut, în schimb, vânzările de mașini cu motoare termice, pe benzină și diesel, transmite publicația de specialitate Automarket.

În ultima lună din 2023, Germania a eliminat bonusul pe care statul îl acorda pentru achiziția de mașini cu zero emisii. În consecință, producătorii de automobile s-au văzut nevoiți să scadă prețurile. Inclusiv Dacia a scăzut prețul modelulu Spring cu 10.000 de euro.

Chiar și așa, vânzările de mașini cu zero emisii s-au prăbușit. Spre exemplu, în ianuarie 2024, vânzările de mașini electrice au scăzut cu 54.9% în Germania, comparativ cu prima lună din 2023. De asemenea, vânzările de mașini plug-in hybrid au scăzut și ele cu 19.6%.

Așa cum era de așteptat, clienții s-au îndreptat spre mașinile echipate cu motoare convenționale. Vânzările de mașini cu motoare pe benzină au crescut cu 9.1%, iar cele echipate cu motoare diesel cu 9.5%.

În ciuda acestor creșteri, piața de autoturisme a înregistrat o scădere de 11.7% în ianuarie, față de decembrie 2023.

De vină pentru aceste scăderi nu ar fi doar eliminarea bonusurilor acordate de stat, sunt de părere experții. La acest fenomen ar mai contribui starea economiei și tensiunile geopolitice din regiune.

scroll to top