Închide

Polonia: Războiul din vecini crește interesul pentru arme al autorităților și al oamenilor obișnuiți

Avatar
Weapons on a table

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Polonia înregistrează o creștere semnificativă a cererilor de obținere a licențelor port-armă din partea cetățenilor obișnuiți, de la începutul războiului din Ucraina, iar autoritățile statului oferă cursuri gratuite de tir, inclusiv în școlile din toată țara, potrivit datelor oficiale consultate de Euractiv.com.

În Polonia, cea mai mare parte a deținătorilor de arme și de permise port-armă sunt vânătorii, militarii și sportivii. Țara se clasează pe locul 166 în lume după numărul deținătorilor civili de armament, mai ales că obținerea unei arme în Polonia nu este deloc simplă. Procesul de obținere a permisului poate dura aproximativ șase luni și implică pregătire specifică și teste medicale. În plus, solicitantul trebuie să ofere un motiv întemeiat pentru care are nevoie de o armă.

Totuși, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în luna februarie, numărul polonezilor care depun cereri la posturile de poliție din toată țara pentru a obține documentele relevante pentru achiziționarea de arme de foc a crescut exponențial.

De exemplu, în Voievodatul Polonia Mare (Wielkopolskie), peste 3.000 de persoane au solicitat la sediul poliției regionale un permis de armă de la începutul războiului, o creștere uriașă față de cele 1.800 de permise eliberate în tot anul trecut.

Între timp, Ministerul Sportului și Turismului de la Varșovia a lansat și un program de promovare a tirului, oferind cursuri gratuite la poligoanele de tragere din toată țara.

Totodată, elevii vor participa la cursuri de tir, în cadrul orelor de educație pentru siguranță, a anunțat Ministerul Educației și Științei, deși proiectul se confruntă în prezent cu probleme logistice și organizatorice.

Sondajele efectuate la începutul acestui an au arătat, de asemenea, că tot mai mulți polonezi sunt de acord cu un proiect de facilitare a obținerii permiselor de arme, deși 65% dintre cei chestionați cred, în continuare, că regulile actuale pentru obținerea legală a armelor nu ar trebui să fie relaxate.

scroll to top