Închide

Polonia va rămâne fără bani din Mecanismul de Redresare și Reziliență în acest an

Avatar
Poland Eu

Sursa foto: Getty Images / BBC.

Timp de citire: 2 minute

Din cauza faptului că diferendele pe tema statului de drept dintre Comisia Europeană și autoritățile de la Varșovia sunt departe de a fi rezolvate, este tot mai puțin probabil ca Uniunea Europeană să aprobe plata ajutorului pentru pandemie către Polonia în acest an, potrivit unei declarații făcute de un înalt oficial al UE, marți, potrivit Bloomberg.

Suma alocată Poloniei în cadrul fondului de redresare și reziliență, de 36 de miliarde de euro, a fost blocată din cauza disputei cu privire la controversata reformă judiciară promovată de guvernul condus de Partidul ”Lege și Justiție” (PiS), conflict care a escaladat și mai mult după ce Tribunalul Constituțional al țării a decis, în octombrie, că unele dintre legile blocului comunitar sunt incompatibile cu constituția poloneză.

”Este puțin probabil să putem finaliza doarul încă din acest an, dar sensul în care se vor mișca lucrurile este cel care determină cu adevărat viteza rezolvării problemei”, a declarat marți vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o conferință de presă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit condițiile pe care Polonia va trebui să le îndeplinească pentru a primi finanțarea. Printre acestea se numără desființarea controversatului mecanism disciplinar căruia sunt supuși judecătorii polonezi, trecerea la regimul disciplinar anterior și reintegrarea în instanțe a judecătorilor care și-au pierdut locul de muncă.

Viceministrul polonez pentru fondurile UE, Waldemar Buda, a declarat săptămâna trecută că guvernul va prezenta planuri concrete pentru desființarea camerei disciplinare în decurs de câteva luni după ce se va ajunge la un acord cu Comisia asupra planului de cheltuieli din fondul de redresare și reziliență. În plus, el a minimizat impactul eventualei ratări a plăților în acest an, spunând că planul Poloniei prevedea, oricum, ca banii să înceapă să intre în vistieria statului în a doua jumătate a anului 2022.

scroll to top