Închide

Polonia vrea să-și dezvolte industria nucleară cu tehnologie SUA. Planurile, puse sub semnul întrebării

Avatar
Gray concrete road near the nuclear power plant

Fotografie de Vladimír Sládek pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că Polonia va semna un contract cu compania americană Westinghouse pentru construirea primei centrale nucleare din țară. La scurt timp, opoziția de stânga a avertizat că investiția s-ar putea confrunta cu probleme de legalitate, întrucât ar putea să intre în contradicție cu regulile Uniunii Europene, notează publicația Euractiv.com.

Guvernul de la Varșovia a ales compania Westinghouse pentru dezvoltarea primului său proiect nuclear, a anunțat Morawiecki vineri, pe contul său de Twitter, lăudând compania americană pentru ”tehnologia sa fiabilă și sigură”.

Fostul premier Leszek Miller, acum europarlamentar din partea Stângii Poloneze (Polska Lewica) a avertizat că proiectul ar putea să fie pus sub semnul întrebării sau chiar blocat de către Comisia Europeană, din cauza nerespectării regulilor UE.

”Legislația UE prevede că astfel de investiții necesită o procedură de asigurare a concurenței. Trebuie să fie câțiva ofertanți în licitație și toți trebuie tratați în mod echitabil. Dacă este implicat un investitor american, Comisia exclude investiția de la procedura de licitații, dar acest lucru este posibil doar cu condiția ca statul membru respectiv să prezinte un motiv întemeiat”, a declarat Miller pentru Polsat News.

Potrivit informațiilor apărute în presa poloneză, Westinghouse i-a învins pe francezii de la EDF și pe sud-coreenii de la compania de stat Korea Hydro & Nuclear Power, în lupta pentru contract.

Decizia de a semna contractul cu o companie americană nu înseamnă însă că Polonia exclude colaborarea cu alți parteneri în proiecte nucleare, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

El a mai arătat că Polonia intenționează să construiască mai multe centrale nucleare, invocând planurile oficiale ale guvernului, menționate în strategia energetică multianuală a Poloniei, unde este menționată construirea a două centrale nucleare.

De altfel, ministrul Activelor de Stat, Jacek Sasin, vizitează Seulul chiar astăzi, agenda sa cuprinzând discuții privitoare la un alt proiect de energie nucleară cu partenerii sud-coreeni.

Polonia ar putea convinge Comisia Europeană dacă guvernul va declara că proiectul comun cu SUA a fost doar una dintre mai multele investiții planificate în sectorul nuclear, iar următorul proiect major în acest domeniu ar putea implica investitori din țările UE, opinează purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Leszek Miller nu pare însă prea convins de argumentele oficialilor de la Varșovia:

”Deocamdată, guvernul sugerează că următorul investitor va fi din Coreea de Sud, ceea ce va ridica, cu siguranță, noi întrebări: de ce Polonia continuă să aleagă investitori străini în locul celor din UE? Dacă nu se va schimba nimic în această privință, țara noastră va avea probleme serioase, riscând chiar ca UE să blocheze investiția”, avertizează europarlamentarul polonez.

scroll to top