Închide

Porcul românesc, trufanda pentru masa de Crăciun. Ce spune ministrul Daea?

Avatar
Porc Crop Kaufland

Foto: Kaufland

Timp de citire: 2 minute

Porcul de Crăciun va fi mai greu de cumpărat din exploatații sau surse din țara noastră după ce Pesta Porcină Africană (PPA) a redus serios din efectivele de suine. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit însă și cu o veste bună: după trei ani de zile de așteptare, MADR a dat drumul la actele normative care să susțină reproducție la suine.

Anunțul privind relansarea reproducției la suine a fost făcut la deschiderea Târgului dedicat fermei de familie, Forța Fermierilor Expo 2022, organizat de Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența.

”(…) Pe de o parte se reduc efectivele de animale. Noi la Ministerul Agriculturii, după trei ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la actele normative care să susțină reproducție la suine. Sunt fermieri care doresc să dezvolte afacere în domeniu, au depus cereri, sunt în faza aceasta de contractare, de încheiere a contractelor în așa fel încât să se apuce de investițiile necesare, dar sunt tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ce se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru această nenorocire”, a explicat ministrul Agriculturii la Târgul Forța Fermierilor Expo, eveniment care și-a deschis porțile joi, 13 octombrie lângă București, în parcul industrial CTPark Bucharest West, la Km 23 al autostrăzii A1, la ieșirea Bolintin-Deal.

PPA a mai ”atacat” o fermă mare de porci. Toate animalele au fost eutanasiate

Petre Daea a amintit în cadrul declarației sale și despre cazul fermei din județul Timiș unde circa 40.000 de porci urmează să fie eutanasiați din cauza virusului PPA.

”Este o problemă gravă, este o problemă serioasă, pentru că acest virus nu are leac. În primul rând nu există un vaccin care să preîntâmpine îmbolnăvirea porcilor, în al doilea rând nu este un tratament care să scoată virusul din corpul animalului, cu alte cuvinte, din punct de vedere al medicinei, în domeniu, nu am găsit soluția pentru a preîntâmpina o asemenea boală. Din nefericire ea a afectat întreaga lume și iată că în România nu putem să scăpăm de ea. Seara trecută am fost anunțat de președintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care a plecat imediat la Timișoara spunându-mi că într-un spațiu anume, în interiorul unei ferme a apărut și s-a confirmat un caz pozitiv, ceea ce determină din nefericire uciderea tuturor, a întregului efectiv de animale existente în ferma respectivă. Aceasta este procedura, nu există alta, acesta este planul de contingență pe care l-a impus Uniunea Europeană ca regulă de reducere a efectelor și de izolare a virusului. Din nefericire ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus”, a mai punctat șeful de la agricultură.

Acesta a completat că din cauza efectivelor tot mai mici, consumatorii sunt nevoiți să se îndrepte și către alte surse când cumpără carne de porc.

”Sigur că în momentul în care apar aceste reduceri de efective, te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației. Însă boala iată că ne afectează anumite efective, dar în spate se repopulează spațiile care au fost asanate, care au trecut prin procesul acesta de pregătire pentru repopulare, în așa fel încât să ocupăm locurile de producție, în grajdurile, în spațiile zootehnice pe care le au fermierii noștri”, a conchis Petre Daea.

scroll to top