Închide

Portugalia | Amenzi pentru companiile care perturbă viaţa privată a angajaţilor

Avatar
workplace, workspace, home office

Fotografie de ricardorv30 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Parlamentul Portugaliei a adoptat vineri noi reglementări în legislaţia muncii, introducând măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în afara sediilor companiilor. Noile reglementări sunt un răspuns la tendinţa observată pe piaţa muncii: din ce în ce mai mulţi angajaţi au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit AGERPRES, angajatorii ar putea fi amendați dacă își contactează angajații în afara orelor din programul de muncă, arată noile reglementări adoptate de Portugalia în legislația muncii. Regulile, aprobate la finalul săptămânii trecute, reprezintă un răspuns la înmulțirea rapidă a locurilor de muncă la distanță din cauza pandemiei.

„Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii”, a anunţat Guvernul de la Lisabona.

Balanță între locul de muncă și viața privată a angajaților

Reglementările aduc noi amenzi pentru companiile care perturbă viaţa privată a angajaţilor şi a familiilor lor şi obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile legate de munca la domiciliu.

Angajatorii ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program, cu excepţia circumstanţelor excepţionale. De asemenea, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor pentru a preveni izolarea.

În plus, firmele trebuie să plătească angajaţilor cheltuieli suplimentare personale legate de munca la domiciliu, cum ar fi facturi la electricitate sau internet.

Amenzi pentru șefii care perturbă viața privată a angajaților

Companiile care nu respectă reglementările se vor confrunta cu amenzi.

Parlamentul Portugaliei a respins măsura care asigura angajaţilor dreptul de a închide sistemul profesional de comunicare în afara orelor de program.

Datele Eurostat arată că anul trecut, în urma introducerii măsurilor de distanţare socială ca răspuns la pandemia de COVID-19, 12,3% dintre persoanele angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în mod obişnuit de acasă, iar cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat în Bulgaria (1,2%), România (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).

Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%).

scroll to top