Închide

Premieră în UE: CE a declanșat mecanismul care permite reducerea fondurilor UE pentru Ungaria

Avatar
justice, straight, jurisdiction

Fotografie de AJEL pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană a declanșat miercuri procedura care ar putea conduce, în cele din urmă, la suspendarea sau reducerea parțială a plăților de sprijin către Ungaria, pe motivul încălcării standardelor statului de drept ale blocului comunitar, acțiuni în premieră absolută la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui anunț făcut de Executivul UE, scrie Associated Press.

Comisia a trimis Ungariei o notificare oficială care marchează începutul procesului. Scrisoarea de notificare deschide o rundă de discuții, iar Ungaria are la dispoziție două luni pentru a oferi explicații și a propune măsuri remediale.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană utilizează acest mecanism care îi permite să reducă sau chiar să blocheze plăți către state membre ale căror acțiuni pun în pericol bugetul Uniunii.

O suspendare completă a fondurilor UE pentru Ungaria este puțin probabilă. Orice acțiune care vizează asemenea sancțiuni necesită aprobarea unei majorități calificate a Consiliului European – 55% din statele membre reprezentând cel puțin 65% din totalul populației UE.

Ungaria se baza în primul rând pe sprijinul Vișegrad pentru a contracara o astfel de măsură, dar după declanșarea războiului din Ucraina și poziționarea total opusă a Budapestei față de restul UE în ceea ce privește Rusia acest sprijin a fost pierdut. De pildă, relația dintre Budapesta și Varșovia cunoaște o răcire fără precedent, în ciuda prieteniei strânse dintre Fidesz și PiS, principalele două partide guvernamentale din cele două țări, înaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Noul mecanism a fost creat în 2020, după ce Comisia a constatat că instrumentele de supraveghere existente la nivel național se dovedesc incapabile să schimbe comportamentul acelor autorități naționale care ignoră regulile europene.

Mecanismul a reprezentat un obstacol semnificativ în negocierea bugetului multianual pe șapte ani al blocului comunitar, la sfârșitul anului 2020.

Compromisul obținut cu mari dificultăți, în baza căruia Ungaria și Polonia au convenit să deblocheze bugetul, a inclus o prevedere conform căreia cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene – Curtea Europeană de Justiție (CEJ) – trebuie să se pronunțe mai întâi dacă mecanismul intră sau nu în contradicție cu tratatele UE. În luna februarie a acestui an, CEJ a respins o contestație care susținea un conflict între mecanismul de condiționalitate și tratatele constitutive ale Uniunii.

Anterior, în luna noiembrie, executivul UE a trimis o scrisoare Budapestei, în temeiul regulamentului de condiționalitate, în care a cerut guvernului maghiar să explice ineficiența proceselor penale care vizează fapte de corupție și problemele din sectorul achizițiilor publice. Ungaria a răspuns oficial la începutul acestui an, dar răspunsul a fost considerat nemulțumitor de către Comisie.

Potrivit oficialilor Comisiei Europene, Ungaria a eșuat în mod constant în implementarea recomandărilor Uniunii Europene în materia statului de drept, în ultimii mai bine de 10 ani.

Anunțul a venit la doar câteva săptămâni după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a revendicat un nou mandat de premier, al patrulea la rând.

Ungaria, un mare beneficiar al fondurilor UE, a fost criticată din ce în ce mai mult în ultimii ani pentru că s-a îndepărtat de normele democratice prin adoptarea de politici precum exercitarea unui control excesiv asupra sistemului judiciar, înăbușirea libertății presei și negarea drepturilor persoanelor LGBT.

Mecanismul statului de drept, văzut ca cea mai puternică armă a UE pentru a preveni derivele democratice în cadrul blocului comunitar, a fost aprobat în urmă cu mai bine de un an, dar Comisia Europeană a fost nevoită să aștepte unda verde din punct de vedere juridic din partea Curții Europene de Justiție până când a putut să îl aplice în mod efectiv.

scroll to top