Premieră: UE va finanța cumpărarea și livrarea de arme către Ucraina. Alte sancțiuni decise de UE
Uniunea Europeană va finanța, pentru prima dată în istorie, achiziționarea și livrarea de arme către un stat terț, într-o dovadă de sprijin pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, a declarat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a anunțat și o serie de alte măsuri de sancționare a Rusiei, decise la nivelul UE, potrivit The Wall Street Journal.
UE va extinde și asupra Bielorusiei sancțiunile sale împotriva Rusiei, va interzice intrarea tuturor avioanelor rusești în spațiul aerian al UE și va interzice instituțiile media de stat ruse Russia Today și Sputnik, precum și filialele acestora, pe tot spațiul celor 27 de state membre ale Uniunii.
D-na. von der Leyen a spus că decizia UE de a finanța achizițiile de arme a reprezentat ”un moment decisiv, istoric”, în special având în vedere că UE își are rădăcinile în eforturile de pace de după cel de-al Doilea Război Mondial și a început ca o alianță economică.
În ce privește închiderea spațiului său aerian, UE a interzis nu doar zborurile comerciale, ci și orice avion deținut, înregistrat sau controlat de entități sau persoane din Rusia, a precizat Ursula von der Leyen.
”Spațiul nostru aerian va fi închis pentru orice avion rusesc – și asta include avioanele private ale oligarhilor”, a spus președinta Comisiei Europene.
Legat de sancțiunile împotriva Bielorusiei, d-na. Von der Leyen a spus că liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, ”este complice la acest atac barbar împotriva Ucrainei” și, prin urmare, se va confrunta cu interdicții privind exporturile de produse, inclusiv combustibili, produse minerale, tutun, lemn, ciment, fier și oţel. Restricțiile la export deja impuse Rusiei vor fi extinse și pentru Bielorusia, a spus ea.
În privința finanțării achizițiilor de armament pentru Ucraina, UE nu va cumpăra direct armamentul, ci va rambursa achizițiile sau transferurile din statele membre către armata Ucrainei.
Decizia de a finanța achizițiile de armament letal marchează o întoarcere cu 180 de grade a politicii externe a UE, care până acum a exclus astfel de angajamente în conflicte armate.
”A mai căzut un tabu. O facem pentru că acest război necesită angajamentul nostru pentru a sprijini armata ucraineană”, a declarat și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Finanțarea va proveni din cadrul Facilității Europene pentru Pace, un instrument de finanțare instituit de blocul comunitar în martie 2021, menit să prevină conflictele și să consolideze securitatea internațională. Capabilă să furnizeze câteva sute de milioane de dolari anual, Faciltiatea a fost înființată în afara bugetului ordinar al UE, explicația fiind că includerea sa în bugetul ordinar ar putea complica achizițiile de armament, la caz de nevoie.
Josep Borrell a adăugat că a ordonat personalului militar al UE – care până acum s-a angajat în activități de prevenire a conflictelor – să coordoneze, împreună cu statele membre, cererile de natură militară venită din partea Ucrainei, pentru o eficiență sporită a răspunsului UE la acestea.