Închide

Presa vieneză: România speră să adere terestru la Schengen în toamna lui 2024

Avatar
Vama Granita Schengen Austria Veto Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto Contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: < 1 minut

Diplomații români au lucrat fără încetare pentru soluționarea dosarului Schengen după vetoul neașteptat pe care l-a dat Austria la votul din 8 decembrie 2022, iar primele succese sunt acum evidente, susține Der Standard.

Presa austriacă a anunțat că Austria este gata să accepte o aderare treptată a României și Bulgariei la spațiul Schengen, întâi cu traficul aerian, dacă statele candidate acceptă solicitanți de azil sirieni și afgani și își consolidează protecția frontierelor.

Propunerea a fost confirmată de ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, pentru Kurier – AFACERI.news a scris AICI-, însă omologul său de la București, Cătălin Predoiu, a declarat pentru B1 TV că oferta Vienei încă nu a fost formulată oficial.

Părțile vor discuta marți la Ljubljana, în Slovenia, în cadrul Formatului Salzburg.

Deși notează că acest punct mai trebuie negociat, Der Standard spune că Bucureștiul este pregătit deja să preia din solicitanții de azil care au trecut prin România, în conformitate cu Regulamentul Dublin.

La București există speranța că verificările din aeroporturi vor fi ridicate în martie 2024, iar controalele de la frontierele terestre în toamnă, după alegerile din Austria, susțin jurnaliștii austrieci. Der Standard a explicat că acest pas este și în interesul companiilor austriece, care pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare de la frontieră și a boicotului la care sunt supuse de românii dezamăgiți de fostul partener loial din zonă, Austria.

Der Standard a mai remarcat că România este un aliat important pentru SUA în Europa de Est. Publicația consideră că, în schimbarea de poziție a Vienei, probabil au fost decisive și discuțiile purtate de politicienii austrieci cu fostul ambasador al SUA în Europa, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O`Brien.

scroll to top