Închide

Preţuri reduse la alimente cu puțin timp înainte de data expirării. Legea adoptată merge la promulgare

Avatar
vegetable plate, veggies, vegetables

Fotografie de bhumann34 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Legea privind stoparea risipei alimentare a fost adoptată marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în contextul în care studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără este aruncată la gunoi în fiecare lună.

Potrivit noii legi, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, în România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.

”Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Ce măsuri va aduce noua lege:

  • mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
  • va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
  • magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:

  • reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
  • donarea alimentelor;
  • transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
  • folosirea alimentelor la compost.

România, țară în care deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Europa Occidentală, cantitățile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Noua lege înseamnă o mână de ajutor și pentru antreprenori, pentru că presupune mai puțină birocrație, susține USR.

Unul dintre obiectivele legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.

Studiile pe care inițiatorii legii le-au adus drept argumente în favoarea adoptării acesteia arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună.

Întrucât Camera Deputaților a fost cameră decizională în acest caz, legea va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

scroll to top