Președinta CE îndeamnă statele membre la acțiune comună pentru vaccinul anti-COVID 19
Printr-un mesaj pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel la ”acțiune comună” la nivelul statelor membre UE, pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 şi rezervarea acestora din timp, potrivit unei știri France Presse.
Șefa Executivului de la Bruxelles a declarat că statele membre trebuie să colaboreze în absența unei ”concurențe dăunătoare” pentru a găsi un vaccin, recomandând ca și alți actori la nivel mondial să procedeze la fel. În același mesaj, Ursula von der Leyen a confirmat organizarea unui summit mondial în 27 iunie, a doua rundă a unei conferinţe a donatorilor care a avut loc în premieră la 4 mai, care a strâns până acum o sumă de peste 9 miliarde de dolari.
“Vom analiza împreună cu partenerii noștri internaționali cum să facem pentru ca mai multe ţări să-şi pună în comun resursele pentru a rezerva împreună viitoarele vaccinuri de la companiile farmaceutice, făcând totodată rezervări în avans pentru țările cu venituri mici și medii”, a spus ea.
Declarația șefei CE este dată cu ocazia publicării oficiale a “strategiei vaccinurilor”în Uniunea Europeană, prezentată la sfârşitul săptămânii trecute miniştrilor sănătăţii din cele 27 de ţări membre. Planul de acţiune prevede semnarea unor contracte de cumpărare anticipate cu producători de vaccinuri, finanţaţi prin instrumentul de ajutor de urgenţă (aproximativ 2,4 miliarde de euro) instituit în timpul crizei.
Laboratoarele mondiale sunt într-o cursă contra-cronometru pentru a dezvolta într-un timp record de 12-18 luni un vaccin sigur și eficient anti-COVID 19, față de un proces care, în condiții normal, ar fi putut dura câțiva ani. În aceste condiții, plata în avans le-ar permite să investească în capacitatea de producție chiar înainte ca studiile clinice pe subiecți umani să fie finalizate.
De asemenea, acest angajament le-ar oferi statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze la un preț fix, imediat după ce vaccinul va fi disponibil, în schimbul asumării acestui risc de investiție.
Prin vocea Comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, Comisia Europeană dă asigurări că această iniţiativă nu se suprapune peste cea a alianţei formată la începutul lunii iunie de Franţa, Germania, Italia şi Olanda. Aceasta din urmă este calificată în comunicatul publicat miercuri drept o “etapă importantă spre o acţiune comună între state membre deja decisă”.