Președintele Chinei face apel la investiții masive în infrastructură pentru a salva economia
China este pe cale să se angajeze într-o nouă serie de cheltuieli pentru infrastructură, în încercarea de a remedia o economie care se apropie de un punct de cotitură din cauza restricțiilor COVID-19, potrivit CNN.
Președintele Xi Jinping a declarat, marți, la o întâlnire a înalților oficiali economici, că trebuie depuse „toate eforturile” pentru a stimula construcțiile, pentru a crește cererea internă și pentru a promova creșterea.
El a spus că infrastructura națiunii este încă „incompatibilă” cu nevoile de dezvoltare și securitate națională, potrivit agenției de știri Xinhua, administrată de stat. Xi a cerut mai multe proiecte în transporturi, energie și conservarea apei, precum și noi facilități pentru supercomputing, cloud computing și inteligență artificială.
El nu a explicat cât de mult intenționează să cheltuiască China pentru noua infrastructură. Potrivit celor mai recente statistici guvernamentale, investițiile în infrastructură au crescut deja cu 8,5% în primul trimestru al anului 2022 față de un an mai devreme.
Comentariile lui Xi – care rareori prezintă planuri economice detaliate, lăsând asta în seama prim-ministrului său Li Keqiang – indică faptul că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de înrăutățirea perspectivelor de creștere a țării și se întoarce la o politică pe care a minimizat-o în ultimii ani, reduce presiunea asupra finanțelor administrației publice locale și promovează creșterea prin consum.
Dar restricțiile Covid au adus a doua cea mai mare economie din lume „aproape de punctul de cotitură”, au scris analiștii Société Générale la începutul acestei săptămâni. Restricțiile dure din Shanghai și din alte orașe mari din China sunt însă doar cea mai recentă lovitură. China simțea deja impactul unei scăderi imobiliare și al unei represiuni asupra întreprinderilor private. Şomajul a atins un maxim din 21 de luni în martie.
O serie de bănci de investiții și-au redus previziunile privind creșterea chineză în ultima lună. Și Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la o creștere de 4,4% în acest an, în scădere față de previziunile anterioare de 4,8%, invocând riscurile din politica strictă zero Covid a Beijingului. Aceasta este cu mult sub prognoza oficială a Chinei de aproximativ 5,5%.
„Întâlnirea [de marți] ne sugerează că factorii de decizie chinezi au fost din ce în ce mai conștienți de vânturile puternice împotriva creșterii cauzate de restricțiile Covid și de scăderea continuă a proprietăților și [devin astfel] mai hotărâți să intensifice măsurile de relaxare a politicii”, au scris analiștii Goldman Sachs, miercuri.
Între timp, analiștii Citi cred că investițiile în infrastructură ale Chinei vor crește probabil cu 8% în 2022, mult mai mult decât creșterea de 0,4% observată în 2021.
„Impulsionarea infrastructurii este reală”, au scris ei miercuri într-o notă. „Punctul de cotitură pentru acțiunile politice reale poate să fi sosit, iar stimulentele vor veni probabil mai clar de la sfârșitul trimestrului al doilea”.
Aceasta nu este singura mișcare făcută de factorii de decizie chinezi în această săptămână pentru a calma nervii și a stimula creșterea. Luni, Banca Populară Chineză a redus cantitatea de valută pe care băncile trebuie să o dețină drept rezervă la 8% de la 9%. Această mișcare ar crește efectiv oferta de dolari pe piață, iar analiștii cred că decizia este menită să stopeze o scădere rapidă a yuanului.
Moneda chineză s-a diminuat rapid în ultimele zile, coborând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, deoarece creșterea cazurilor de Covid-19 la Beijing a stârnit temeri că capitala chineză s-ar putea alătura Shanghaiului și altor orașe mari în izolare.
Acțiunile chineze s-au prăbușit și mai profund pe o piață în declin la începutul acestei săptămâni, indicele compozit Shanghai a scăzut cu 21% până în acest an, devenind a doua piață cu cele mai proaste performanțe din lume, după Rusia, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Declinul pieței vine în timp ce China rămâne hotărâtă să-și mențină restricțiile stricte legate de Covid, în ciuda prețului economic ridicat. Centrul financiar și de producție din Shanghai a fost blocat de aproximativ o lună, forțând întreprinderile să închidă și agravând perturbarea lanțului global de aprovizionare.
Beijingul a început luni testele în masă pentru cei 21 de milioane de locuitori ai săi, pentru a limita un focar „rapid și furios”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului orașului.