Închide

Prețul ”aurului negru” a urcat vertiginos, ajungând la 87 de dolari pe baril

Avatar
Baril Petrol 1
Timp de citire: 2 minute

Prețul contractelor futures cu livrare în luna martie la petrolul marca Brent, de referință în Europa, a crescut, la bursa ICE din Londra, cu 0,54%, la 87 de dolari pe baril, arată datele platformei de tranzacționare.

Ultima dată când ”aurul negru” a atins pragul de 87 de dolari pe baril a fost acum mai bine de șapte ani, în octombrie 2014.

Luni, 17 ianuarie, cea mai tristă zi a anului, cotațiile petrolului Brent s-au stabilizat în jurul valorii de 86 de dolari pe baril de calitate Brent. Petrolul a fost susținut de datele din China.

În ultimele luni, previziunile analiștilor pentru piața petrolului au variat, unii mergând pe ideea că prețurile nu se vor menține la cote ridicate, ba chiar se vor prăbuși, alții, dimpotrivă, an anticipat un salt spectaculos, cu valori de până la 100 de dolari pe baril în cursul acestui an. Un lucru bun pentru producătorii care nu doar vor face profituri, dar vor putea continua și investițiile propuse. O veste proastă pentru ceilalți, pentru că acest lucru ar însemnă prețuri ridicate la combustibil, cu tot lanțul de scumpiri pe care o asemenea evoluție îl antrenează, potrivit DCNews.ro.

Totuși, scenariul care pare cel mai acceptat de majoritatea specialiștilor merge pe varianta unei piețe echilibrate, cu un preț al barilului care va oscila într-un coridor de preț cuprins între 65 și 75 de dolar pe baril, cu creșteri periodice de până la 80 de dolari și mai sus. În opinia analiștilor, principalele motive care vor împiedica creșterea cotațiilor vor fi excesul de ofertă de pe piața globală și scăderea cererii din cauza noilor posibile blocaje în diverse țări.

“Ce va afecta cotațiile? În prima jumătate a anului, este posibil ca piața să fie sub presiune din cauza deciziei marilor țări de a utiliza petrolul din rezervele strategice și a unei scăderi sezoniere a cererii. În a doua jumătate a anului, cererea este mai puternică din punct de vedere sezonier; în plus, nevoia de a reface volumele furnizate anterior pe piață din rezervele strategice va juca, de asemenea, un rol important”, au comentat experții de la CIB Investment Research.

Ei nu cred că, în 2022, cererea de petrol în 2022 va depăși cifrele din pre-sezonul 2019 și spun că va exista o “tendință de scădere moderată” a prețului petrolului din cauza reducerii iminente a programelor de stimulare din SUA, a creșterii economice mondiale mai scăzute și a vânzării de petrol din rezervele strategice din mai multe țări.

scroll to top