Închide

Prețul boabelor de cacao ia o pauză de la creștere. Explicația: a plouat în vestul Africii

Avatar
chocolate, dark, coffee

Fotografie de AlexanderStein pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei Rabobank, care consideră că “raliul istoric” din acest an a atins probabil nivelul maxim, transmite publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

Cel mai tranzacţionat contract la cacao la Bursa de la New York a scăzut vineri cu 2,5%, la 8.482 de dolari tona.

La mijlocul lunii aprilie, cotaţiile futures la cacao au atins nivelul record de 11.000 de dolari tona, pe fondul temerilor privind deficitul de aprovizionare. În acest context, se înmulţeau îngrijorările că sectorul nu va putea să îşi asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce este o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conţin mai puţină ciocolată.

Deşi volatilitatea rămâne ridicată, tranzacţiile din ultimele zile au arătat o reducere a cotaţiilor, după majorările din ultimele săptămâni.

Chiar dacă preţurile revin rapid la un nivel “normal”, perioada de vârf a fost depăşită, susţine analistul Rabobank Paul Joules, care se aşteaptă la continuarea declinului cotaţiilor.

“O combinaţie între cererea globală slabă şi nivelul producţiei, în special din ţările care nu au preţuri fixe la poarta fermei, vor ajuta la atenuarea incertitudinilor privind preţurile în viitor. Totuşi, este posibil ca şi în următorii ani să se menţină preţurile ridicate la cacao”, a adăugat Joules.

Traderii urmăresc evoluţiile culturilor din Vestul Africii, unde recoltele slabe au dus la al treilea deficit anual de aprovizionare. În următoarele zile sunt aşteptate ploi în ţările din Vestul Africii, conform datelor Maxar Technologies Inc.

“Potenţialele ploi vor sprijini culturile şi ar putea îmbunătăţi umiditatea solului în unele zone”, se arată în analiza Rabobank.

scroll to top