Închide

Prețul motorinei atinge un prag psihologic în Austria după introducerea controversatei taxe pe CO2

Avatar
Benzinarie Austria

Benzinărie BP, Tauernalm, Austria. Foto: dreamstime.com

Timp de citire: < 1 minut

La patru zile după introducerea controversatei taxe asupra dioxidului de carbon, inclusă de Executivul de la Viena în prețul combustibilului diesel, prețul motorinei a depășit din nou pragul de 2 euro pe litru. Viena este condusă de un guvern de dreapta-stânga, cu o componentă puternică populară (ÖVP) și una deloc de neglijat ecologistă (Verzii).

Potrivit calculatorului de preț al combustibilului E-Control citat miercuri de Der Standard, o medie de 2.001 de euro pe litru a fost activă marți, valoarea de vârf de 2.029 de euro fiind înregistrată în landurile vestice Tirol și Vorarlberg.

În Carintia, Austria Inferioară, Austria Superioară și Stiria, prețul dieselului a rămas doar puțin sub 2 euro.

La benzina super, prețul mediu pentru un litru la nivel național a fost marți de 1.749 de euro.

Critica privind creșterea bruscă a prețurilor vine de la ÖAMTC (Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub).

„Explozia prețului nu se poate datora noii taxe asupra CO2: combustibilul care era deja stocat înainte de 1 octombrie a fost cumpărat de benzinării fără suprataxă suplimentară. Prețul suplimentar pentru CO2 nu ar putea decât să facă ușor mai scump combustibilul care a fost livrat abia sâmbătă.”,

spune expertul ÖAMTC Martin Grasslober, pentru Der Standard.

Pe piețele mondiale, prețurile țițeiului au scăzut ușor miercuri. Prețul țițeiului Brent din Marea Nordului a scăzut cu 8 cenți, la 91,72 USD, după ce cotația Brent a crescut ușor luni și marți.

scroll to top