Închide

Prețul petrolului urcă la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Care sunt predicțiile pentru 2024?

Avatar
industry, oil, oil industry

Fotografie de wasi1370 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an în timpul orelor de tranzacționare din Asia, după ce stocurile de țiței dintr-un centru de depozitare cheie au scăzut la cel mai scăzut nivel din iulie anul trecut, potrivit CNBC.

Stocurile de țiței de la Cushing, Oklahoma, au scăzut la 22 de milioane de barili în a patra săptămână din septembrie – situându-se aproape de minimul operațional, potrivit datelor Administrației americane pentru informații în domeniul energiei (EIA). Aceasta reprezintă o scădere de 943.000 de barili față de săptămâna precedentă.

Cotația futures West Texas Intermediate din SUA a atins 95,03 dolari pe baril în timpul orelor de tranzacționare din Asia, marcând cel mai ridicat nivel din august 2022. Ultima dată a fost tranzacționat la 94,61 dolari pe baril. Referința globală Brent a crescut cu 1,05%, la 97,56 dolari pe baril.

“Acțiunea de astăzi a prețului pare să fie determinată de Cushing, deoarece atinge un minim de 22 de milioane de barili, cel mai scăzut nivel din iulie 2022”, a declarat Bart Melek, director general al TD Securities, pentru CNBC.

Dacă stocurile vor continua să scadă sub aceste niveluri, va fi “dificil” să scoatem țițeiul pe piață, a spus Melek la emisiunea “Street Signs Asia” de la CNBC.

El prognozează că prețul petrolului va continua să rămână la “un nivel ridicat” pentru restul anului, cu un risc de creștere dacă cartelul petrolier global OPEC+ continuă să mențină rezervele limitate.

“Deficit robust” în vizor

Piețele globale de petrol au în vedere un “deficit destul de robust” pe lângă un deficit deja semnificativ în acest trimestru, a declarat Malek, citând reducerile de producție de petrol implementate de OPEC și aliații săi.

În septembrie, Arabia Saudită, liderul OPEC+, și-a prelungit până la sfârșitul anului reducerea voluntară a producției de țiței de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului. Aceasta aduce producția de țiței a Arabiei Saudite la aproape 9 milioane de barili pe zi.

În plus, Rusia s-a angajat să își prelungească reducerea exporturilor cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie.

Malek a evidențiat, de asemenea, modul în care debitul rafinăriilor va înregistra o scădere în următoarele luni, pe măsură ce se apropie sezonul de întreținere a rafinăriilor. Debitul de țiței al rafinăriilor se referă la volumul de țiței pe care o rafinărie îl poate produce într-o anumită perioadă de timp.

“Credem că prețurile s-ar putea menține aproape de aceste niveluri pentru o bună perioadă de timp. Dar nu cred că este prea permanent. Și s-ar putea să fi văzut sfârșitul acestui raliu.”

Nu va fi în interesul OPEC dacă prețurile vor urca mult mai sus, până la trei cifre, deoarece vor fi îngrijorați de distrugerea cererii pe termen lung, a subliniat Malek.

“Credem că, în cele din urmă, vor semnala, pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, că s-ar putea să fi terminat foarte bine cu aceste măsuri puternice de limitare a ofertei”, a proiectat el.

Previziunile privind un petrol de 100 de dolari pe baril s-au învârtit la orizont în ultimele zile. Goldman Sachs și-a majorat recent prognoza pentru Brent pe 12 luni de la 93 de dolari pe baril la 100 de dolari, pe fondul unor “retrageri de stocuri ceva mai accentuate”, a scris banca de investiții într-o notă recentă, datată 20 septembrie.

“În general, credem că OPEC va fi capabilă să susțină Brent-ul într-un interval cuprins între 80 și 105 dolari în 2024”, a adăugat raportul Goldman, citând creșterea puternică a cererii din regiunea asiatică.

scroll to top