Prețurile ridicate ale alimentelor la nivel mondial ar putea atinge în sfârșit un minim în 2024
Este posibil ca prețurile în creștere ale alimentelor din întreaga lume să atingă în sfârșit un prag minim în acest an. Potrivit Oxford Economics, se preconizează că prețurile globale ale alimentelor vor scădea în 2024, oferind o oarecare ușurare pentru cumpărători, potrivit CNBC.
“Prognoza noastră de bază este ca prețurile mondiale la produsele alimentare de bază să înregistreze un declin anual în acest an, reducând presiunea asupra prețurilor cu amănuntul la produsele alimentare în continuare în aval”, a scris firma de consultanță economică într-o notă recentă.
Principala forță motrice din spatele declinului prețurilor materiilor prime alimentare este “oferta abundentă” pentru multe culturi importante, în special pentru grâu și porumb.
Recoltele abundente din ultimele luni pentru ambele culturi de bază au dus la o scădere constantă a prețurilor. Contractele futures pentru grâu
au scăzut cu aproape 10% de la începutul anului până în prezent, în timp ce contractele futures pentru porumb au pierdut aproximativ 6% în aceeași perioadă, potrivit datelor FactSet.
Fermierii au accelerat producția atât de grâu, cât și de porumb boabe, ca urmare a creșterii prețurilor după ce Rusia a început invazia Ucrainei în 2022.
Ca urmare, recoltele globale de porumb pentru anul de comercializare care se va încheia în luna august a acestui an vor atinge probabil niveluri record, potrivit analizei Oxford. Recoltele de grâu sunt, de asemenea, prognozate să vină la un nivel ridicat, deși ușor mai mici decât nivelul record din anul de comercializare 2022-2023, se arată în raportul Oxford.
Războiul dintre Rusia și Ucraina
Presiunile asupra ofertei de cereale din Rusia și Ucraina s-au atenuat. În pofida colapsului inițiativei “Black Sea Grain” din iulie anul trecut, exporturile agricole ucrainene au rezistat bine, a scris economistul principal al Oxford Economics, Kiran Ahmed.
De asemenea, exporturile de grâu rusesc au inundat piețele internaționale, menținând prețurile la un nivel scăzut, a adăugat el.
Grâul și porumbul, împreună cu orezul, reprezintă peste jumătate din aportul caloric global. Aceasta înseamnă că direcția prețurilor lor va influența în mod critic bugetele alimentare ale consumatorilor din întreaga lume, a subliniat raportul.
Chiar dacă prețurile la grâu și porumb au înregistrat o scădere robustă, prețurile la orez au crescut constant, aprovizionarea globală fiind îngreunată de restricțiile la export impuse de India, care reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de orez. Recoltele slabe din această țară de anul trecut au împins, de asemenea, prețurile mai sus. Spre deosebire de prăbușirea observată la prețurile la grâu și porumb, prețurile futures la orez brut au crescut cu peste 8% de la începutul anului.
Prețurile globale ale alimentelor au înregistrat o scădere de 9% în 2023, potrivit Băncii Mondiale. În mod similar, indicele prețurilor mondiale al Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație a atins un minim al ultimilor trei ani în februarie, dar a înregistrat o ușoară revenire în martie, susținută de creșteri pentru produsele lactate, carne și uleiuri vegetale.
“Ne așteptăm ca prețurile să scadă cu încă 5,6% în acest an, înainte de a se redresa pe bază anuală anul viitor”, a declarat Ahmed.
Acestea fiind spuse, Oxford Economics a precizat că riscurile la adresa previziunilor sale privind prețurile la alimente sunt încă “în mod covârșitor înclinate în sus”, în condițiile în care se anunță condiții meteorologice nefavorabile.
Vremea nefavorabilă a afectat încrederea întreprinderilor agricole și perspectivele de recoltă, iar cacaua a urcat recent la niveluri record, în timp ce fermierii din Africa de Vest se luptă cu vremea nefavorabilă și cu bolile. În cazul în care condițiile meteorologice nefavorabile persistă, perspectivele de recoltă ar putea fi afectate în alte regiuni cheie de creștere a culturilor, se mai arată în notă.
“Cu toate acestea, credem că prețurile sunt acum aproape de un minim și vor începe să crească treptat până în [a doua jumătate a] anului 2024”, se arată în raport.
Cumpărătorii din Africa și Asia s-au abținut, de asemenea, de la achiziționarea de grâu în speranța unor prețuri și mai mici – iar revenirea lor pe piață ar putea determina o revenire a prețurilor, a spus Ahmed. În plus, prețurile orezului, care rămân ridicate, ar putea încuraja, de asemenea, mai multe restricții la export venite din India.
“Astfel, în timp ce scenariul nostru de bază este ca prețurile la alimente să rămână scăzute în acest an, există riscul ca prețurile să își revină mai puternic decât se anticipa. Acest lucru ar putea menține inflația prețurilor la alimente la un nivel mai ridicat decât în scenariul nostru de bază, menținând presiunea asupra consumatorului”, a conchis acesta.