Închide

Prima cerere trimisă de România la CE, pentru banii din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

Avatar
Flag of the European Union in front of the EU-Parliament in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Comisia Europeană a anunțat joi că a primit din partea României prima cerere în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR), pentru plata a 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi a 789,7 milioane euro sub formă de împrumuturi (fără prefinanţare), potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Această primă cerere de plată este condiţionată de îndeplinirea a 21 de jaloane care acoperă mai multe reforme şi investiţii în domeniile eficienţei energetice, mobilităţii durabile, transformării digitale, gospodăririi apelor, îngrijirilor de sănătate, impozitării şi pensiilor, educaţiei, justiţiei şi combaterii corupţiei, sprijinului acordat sectorului privat şi sistemului de audit şi control legat de Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Comisia are la dispoziţie două luni pentru a-şi realiza evaluarea.

Ulterior, Comisia va transmite Comitetului economic şi financiar (CEF) al Consiliului evaluarea sa preliminară privind respectarea de către România a jaloanelor şi a ţintelor care sunt necesare pentru ca această plată să poată fi efectuată.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României se ridică la 14,2 miliarde euro sub formă de granturi şi la 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Plăţile acordate în cadrul MRR se bazează pe performanţele obţinute şi depind de realizarea de către România a investiţiilor şi a reformelor descrise în planul său de redresare şi rezilienţă.

scroll to top