Închide

Războiul lui Putin și efectele colaterale: clinicile rusești de înfrumusețare rămân fără Botox

Avatar
person holding white and black pen

Fotografie de Sam Moghadam Khamseh pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Clinicile rusești de înfrumusețare se pregătesc să înfrunte o penurie de Botox, cunoscutul produs utilizat pentru reducerea ridurilor, pe fondul ieșirii afacerilor occidentale de pe piața din Rusia, din cauza invadării Ucrainei, potrivit cotidianului de business Kommersant, citat de The Moscow Times.

Importurile de Botox pentru utilizare cosmetică și medicală au înregistrat o scădere de trei ori, până la 74.500 de unități în perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei de consultanță în domeniul farmaceutic RNC Pharma.

”Scăderea ofertei de Botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”, a spus Iulia Frangulova, co-fondatoare a Asociației Ruse a Clinicilor de Medicină Estetică (NAKEM).

Lanțul de clinici de sănătate Medsi a declarat pentru Kommersant că proviziile sale de Botox și de alte medicamente injectabile vor mai ține pentru cel mult trei luni.

Preocupările au fost agravate de anunțul făcut de producătorul american de Botox AbbVie, în luna martie, potrivit căruia și-a suspendat operațiunile pe piața de produse de estetică, acestea reprezentând un sfert din importurile de profil ale Rusiei pe parcursul anului trecut.

În lunile noiembrie și decembrie 2021, Rusia a importat 30% din livrările sale anuale de Botox și de alte medicamente antirid, potrivit directorului de dezvoltare al RNC Pharma, Nikolai Bespalov, pentru Kommersant.

Alți doi producători de medicamente pentru reducerea ridurilor, Ipsen din Franța și Merz din Germania, și-au reluat operațiunile de aprovizionare, după ce anunțaseră inițial suspendări similare, a mai spus Iulia Frangulova.

Totuși, datele RNC Pharma arată că importurile Ipsen au scăzut cu 31% în acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele ale Merz cu 3%, scrie Kommersant.

Scăderea importurilor de Botox s-a suprapus cu o creștere anuală a cererii de injecții de 12% în primele patru luni ale acestui an, potrivit unui sondaj comandat de NAKEM, în rândul a 134 de clinici de profil de pe întregul teritoriu al țării.

Clinicile sunt pregătite să treacă la medicamentele rusești de reducere a ridurilor, care au crescut producția cu aproape 70%, estimând că vor produce în acest an până la 105.000 de unități, dacă vor exista întreruperi grave ale aprovizionării sau creșteri majore de prețuri.

scroll to top