Închide

Prima țară din lume care își deschide reprezentanță diplomatică în Metaversul lui Zuckerberg

Avatar
Decentraland

Decentraland.

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Barbados a semnat duminică un acord cu compania Decentraland – o platformă descentralizată de realitate virtuală 3D, care cuprinde 90.601 parcele de teren virtual – pentru cumpărarea unei parcele în vederea înființării unei ambasade digitale într-o realitate paralelă, virtuală, potrivit CoinDesk.

Guvernul națiunii insulare din estul Mării Caraibelor negociază și speră să finalizeze și alte acorduri cu alte platforme similare, precum Somnium Space sau SuperWorld, printre altele.

Proprietățile virtuale din Decentraland sunt NFT-uri care pot fi cumpărate cu criptoactive MANA, care se bazează pe tehnologia blockchain a Ethereum.

Diferitele proiecte ale autorităților din Barbados vor viza identificarea și achiziționarea de terenuri, design-ul și arhitectura ambasadelor și consulatelor virtuale, dezvoltarea facilităților pentru furnizarea de servicii precum ”vizele electronice”, precum și construirea unui ”teleportor” care va permite utilizatorilor să-și ”teleporteze” avatarurile între diferitele lumi.

Într-un interviu acordat CoinDesk, ambasadorul statului Barbados în Emiratele Arabe Unite, Gabriel Abed, a spus că țara sa intenționează să se extindă mult mai mult, dincolo de acest efort inițial, pentru a construi structuri organizate și a cumpăra terenuri digitale nu doar într-o singură lume virtuală, ci în mai multe.

”Ideea nu este să alegem un câștigător printre aceste lumi virtuale. Metaversul este încă foarte tânăr și nou pe piață, așa că vrem să ne asigurăm că tot ceea ce vom construi va putea fi transferabil în alte meta-lumi”, a spus el.

Diplomația din Barbados chiar nu glumește

Dincolo de aceste eforturi diplomatice pe tărâmuri virtuale, Gabriel Abed lucrează în prezent pentru înființarea primei ambasade fizice a statului Barbados în Orientul Mijlociu.

Însă, dincolo de diplomația tradițională, în lumea reală, Abed spune că decizia guvernului țării sale este o oportunitate diplomatică unică:

”Este o modalitate prin care Barbados-ul își poate extinde misiunile diplomatice dincolo de cele 18 pe care le are în prezent și care ne permite să deschidem ușile folosindu-ne de diplomația tehnologică, iar aceasta se poate apoi extinde la diplomația culturală – comerțul cu artă, muzică și cultură.”

De îndată ce ambasada din Metavers va fi lansată, eveniment programat provizoriu pentru luna ianuarie, Barbados va deveni prima țară din lume care va recunoaște suveranitatea unor teritorii virtuale, digitale.

Abed mai spune că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Științei și Tehnologiei și multe alte organisme guvernamentale din Barbados au muncit câteva luni de zile la planurile privind ambasada virtuală. A fost înființat chiar și un consiliu juridic în acest scop, autoritățile anticipând că noua ambasadă va institui o serie de precedente unice în lumea diplomației globale.

Până acum, experții juridici din Barbados au ajuns la concluzia că ambasada va putea funcționa în deplină conformitate cu dreptul internațional, precum și cu Convenția de la Viena.

Abed a mai adăugat că ambasadele virtuale vor putea reprezenta o rampă de lansare pentru planuri economice mai ambițioase și de mai mare anvergură în viitoarele lumi virtuale.

”Ambasadele sunt punctul de plecare pentru obținerea unei vize pentru a intra într-o țară sau pentru a călători fără viză într-o țară anume. Vă puteți imagina cum ar arăta asta practic? Și unde te-ar putea duce acea viză electronică?”, a întrebat el, fără să primească sau să poată oferi concret un răspuns, pentru moment.

scroll to top